Εξαντλημένοι από τα υπερβολικά ωράρια και το φόρτο εργασίας δηλώνουν οι έλληνες γιατροί, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το 41,7% των γιατρών στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας είναι εξουθενωμένο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κάνουν σοβαρά λάθη την ώρα της δουλειάς τους. Για το λόγο αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί Κέντρο Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας, με πρωτοβουλία της επιστημονικής ομάδας που έκανε την έρευνα.
Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., και επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας, Εύχαρις Παναγοπούλου, παρόμοια Κέντρα Στήριξης υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς όμως η χώρα μας δεν έχει κάτι ανάλογο, κάτι που όπως λέει, κρίνεται απαράδεκτο δεδομένου του υψηλού ποσοστού των ιατρών που πάσχουν από burnout.
Η κα Παναγοπούλου, μιλώντας προημερών στο thousandnews.gr για τις συνέπειες της ψυχολογικής καταρράκωσης των γιατρών, τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα και τη λειτουργία του Κέντρου τόνισε την ανησυχία της γιατί το ποσοστό είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Όπως επεσήμανε, η κατάσταση αυτή δυσκολεύει το επάγγελμα, ενώ είναι πολύ εύκολο να γίνουν ιατρικά λάθη. Γι’ αυτό και η δημιουργία ενός Κέντρου Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας θα βοηθήσει τόσο στην πρόληψη του “burnout”, όσο και στη θεραπεία του.
Όπως εξήγησε, ο κάθε ιατρός θα μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο ατομικά, ενώ θα δημιουργούνται και προγράμματα ομαδικά, ή ειδικά διαμορφωμένα για κλινικές, σε συνεννόηση με τους διευθυντές των κλινικών. Ακόμη, θα υπάρχει τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για επαγγελματίες.