Skip to main content

Απεργούν οι γιατροί του δημοσίου στις 15 Οκτωβρίου

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Νοσοκομειακοί γιατροί και γιατροί των Κέντρων Υγείας ενώνουν τις φωνές τους στην απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Οκτωβρίου με αυτές των δασκάλων, καθηγητών, εργαζόμενων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των υπουργείων και των πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) δεν υπάρχει καμία «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος υγείας, ούτε «χιλιάδες προσλήψεις», ούτε 1000  κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν όπως διατείνεται το υπουργείο Υγείας, γιατί, όπως λέει, η «αύξηση» απλών κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ»  στο ΕΣΥ για τις ανάγκες της πανδημίας, προέρχεται από την «αφαίρεση» κλινών και κρεβατιών ΜΕΘ μαζί με το προσωπικό τους, που προορίζονται για την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι νέες κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» που για να τις λειτουργήσουν μετακινούν γιατρούς  από ήδη τραγικά υποστελεχωμένα, κρίσιμα τμήματα και κλινικές, με αποτέλεσμα να  αποδυναμώνονται  μέχρι πλήρους διάλυσης.

Και αντί να κάνουν επίταξη του ιδιωτικού τομέα, με την νέα υπουργική απόφαση οι κλινικάρχες θα πάρουν 30 εκ. ευρώ επιπλέον, θα μπορούν να ανοίγουν κλίνες ΜΕΘ χωρίς κανείς να τους ελέγχει αν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές και θα έχουν το δικαίωμα να δέχονται ασθενείς για νοσηλεία στις ΜΕΘ μόνο αν τους συμφέρει.

Και παρόλα αυτά το υπουργείο δεν μονιμοποιεί τους επικουρικούς παρά τους κρατά σε «ομηρία» για ένα ακόμα χρόνο. Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου δηλώνει ότι το ΕΣΥ λειτουργεί στο 100% και ότι δεν έχει υπερβεί τα όρια του, όταν σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ τα έχει ξεπεράσει πολύ πριν την πανδημία.

Οι γιατροί απαιτούν

Μαζικές προσλήψεις αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση των επικουρικών, επαρκή χρηματοδότηση του ΕΣΥ, επίταξη, χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξη του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Μαζικά επαναλαμβανόμενα test στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές και καταβολή των αναδρομικών διαφορών με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, «κόψιμο» των εφημεριών που δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων, ανθρώπινα ωράρια, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και θέσπιση κινήτρων για τη στελέχωση των δομών υγείας  σε  άγονες – νησιωτικές περιοχές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, που ζητά από όλους να στηρίξουν την απεργία της Πέμπτης, με συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη.  

Σύμφωνα με τον Ενωτικό Κίνημα θωράκιση της  δημόσιας υγείας θα υπάρξει με αύξηση του ΑΕΠ για το ΕΣΥ στο 7%. Με 30.000 προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και με επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Επίσης, ζητούν το διπλασιασμό των δημόσιων ΜΕΘ και την ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ενώ, όπως λένε είναι απαραίτητα τα μαζικά τεστ από δημόσια εργαστήρια δωρεάν για όλους.

Πανελλαδική απεργία στις 15 Οκτωβρίου

Το παρόν στην πανελλαδική απεργία θα δώσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με συγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στην Πλατεία Μαβίλη.

Όπως λέει είναι πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ. Η Πανελλαδική Συγκέντρωση και πορεία θα εκκινήσει από την Πλατεία Μαβίλη και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. Για τα Σωματεία μέλη της Αττικής η Στάση Εργασίας θα είναι 8πμ – 15μμ με δυνατότητα διαμόρφωσης των ωρών από το κάθε Δ.Σ. Σωματείο Εργαζομένων ενώ, η 24ωρη απεργία αφορά όλα τα Σωματεία μέλη της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των εκτάκτων, αυξήσεις μισθών, ενιαίο κλάδο νοσηλευτικού προσωπικού και ισχυρή δημόσια υγεία.

Μέρος στην απεργία θα λάβουν και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του νομού Αρκαδίας σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας (ΕΓΕΣΥΝΑ).

Οι εργαζόμενοι θα έχουν συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι έξω από τα ΤΕΠ του Παναρκαδικού νοσοκομείου.

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επικαλείται οικονομικά κωλύματα τη στιγμή που με Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ, έδωσε και άλλο δωράκι 30 εκατομμυρίων ευρώ στους κλινικάρχες, αντί να τα επιτάξει και να τα θέσει στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είναι αποκαλυπτικό όπως λένε, ότι μέσα στην πανδημία ψήφισε τη μετατροπή του νοσοκομείου της Κομοτηνής σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ), που θα αναλάβει την αξιολόγηση των μονάδων Υγείας με βάση τους κανόνες της «αγοράς». Αντίστοιχα, αντί για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, εκμεταλλεύτηκε την πανδημία για να προχωρήσει την απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο με «δελτίο παροχής υπηρεσιών». Είναι αποκαλυπτικό το πρόσφατο παράδειγμα του Γενικού Νοσοκομείου Μολάων που προκήρυξε 2 θέσεις ειδικευμένων γιατρών για εργασία στο νοσοκομείο 15.00-23:00 με «μπλοκάκι» για 2 μήνες!

Την ίδια στιγμή, εδώ και 8 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, το Παναρκαδικό και πολλά από τα Κέντρα Υγείας του νομού είναι στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση. Ακόμη και σήμερα δεν έχουν εξασφαλιστεί μοριακός αναλυτής και επάρκεια σε αντιδραστήρια, και σε μια σειρά κλινικές δεν έχει προσληφθεί το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό για να καλύπτει τις ανάγκες πχ Νευροχειρουργική, Καρδιολογική, Ακτινολογικό κ.α.