Skip to main content

Μαγιορκίνης: Η αύξηση των διασωληνωμένων πιέζει το σύστημα υγείας

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ήπιες αλλά αυξητικές τάσεις σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, παρουσιάζει το 2ο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας με την Αττική να είναι στα υψηλότερα επίπεδα, ενώ η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ αρχίζει να πιέζει το σύστημα υγείας.

Η πανδημία όπως είπε, μπορεί να δείξει μια πιο επιθετική τάση όπως γίνεται αυτή τη στιγμή και σε άλλες χώρες, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται τα μέτρα από όλο τον πληθυσμό και τόνισε την ανάγκη για αποστάσεις, χρήση μάσκας και υγιεινή των χεριών.

Από τα 391 νέα κρούσματα τα 161 αφορούσαν την Αττική και τα 25 στη Θεσσαλονίκη. Διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης, έστω και υψηλά στην Αττική, όμως είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και θα περιμένουμε μια ακόμα βδομάδα, τόνισε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι λέγοντας ότι πολλές χώρες της Ευρώπης είναι σε αυξητική τροχιά σε αυτό το 2ο κύμα της πανδημίας με κάποιες μάλιστα να έχουν προφίλ επιτάχυνσης όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία και ίσως η Αυστρία. Και όπως είπε, στις περισσότερες λαμβάνονται ήδη αρκετά μέτρα για την ανάσχεση της εκθετικής αύξησης που παρατηρείται. Έφερε ως παράδειγμα το θέμα της Ιρλανδίας που από τα 10 κρούσματα την ημέρα, έφτασε να έχει 100 ημερησίως το τελευταίο διάστημα. «Αυτό» όπως είπε «δείχνει την ικανότητα επαναφοράς του ιού ακόμη και σε χώρες που είναι εξαιρετικά απομονωμένες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεθνούς κοινότητας για την πανδημία, οι διαγνώσεις ξεπερνούν τα 37 εκατομμύρια παγκοσμίως και 70.000 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση παλεύοντας έναν άνισο αγώνα για τη ζωή τους. Και σύμφωνα με τον καθηγητής περίπου το 8% από αυτούς, δηλαδή 5 – 6.000 ασθενείς θα καταλήξουν μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο των μονοκλωνικών αντισωμάτων, μία θεραπεία που όπως ανακοίνωσε και ο Λευκός Οίκος την πήρε και ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι δείχνει να έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμη στο κοινό, αλλά συμπλήρωσε «ότι αποτελεί ένα θετικό δείγμα στον μακρύ δρόμο που έχουμε ακόμη μπροστά μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».