Skip to main content

Υπό κατάρρευση τα Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Τα Κέντρα Υγείας Σπάτων, Μαρκοπούλου και Λαυρίου επισκέφθηκε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για να δει από κοντά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και το προσωπικό τους.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κα Ματίνα Παγώνη, και τα τρία Κέντρα Υγείας καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του αστικού ιστού της Αττικής. Συγκεκριμένα, το ΚΥ Σπάτων καλύπτει πέρα από τα Σπάτα την Αρτέμιδα την Παλλήνη τον Γέρακα και την Ανθούσα. Το ΚΥ Μαρκοπούλου καλύπτει και το Πόρτο Ράφτη  και το ΚΥ Λαυρίου καλύπτει την Κερατέα, τα Λεγραινά και άλλους μικρούς οικισμούς.

Το χαρακτηριστικό όλων αυτών των περιοχών είναι η αυξημένη εισροή πληθυσμών τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τον διπλασιασμό των περιστατικών κατά την διάρκεια εκείνων των μηνών. Ωστόσο, και στα τρία Κέντρα οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές, όπως λέει.
Συγκεκριμένα: στο ΚΥ Σπάτων υπηρετούν 30 γιατροί όπου οι 17 από αυτούς είναι επικουρικοί. Υπάρχει άμεση ανάγκη για 2 γενικούς γιατρούς, 1 καρδιολόγο, 1 ακτινοδιαγνώστη, 1 βιοπαθολόγο, 1 οδοντίατρο καθώς και 4 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς. Ενώ, στο ΚΥ Μαρκοπούλου από τους 25 γιατρούς οι 12 είναι επικουρικοί. Άμεσα πρέπει να προσληφθούν 2 καρδιολόγοι, 1 παιδίατρος, 1
ενδοκρινολόγος, 1 ψυχίατρος και 1 πνευμονολόγος διότι τους θερινούς μήνες έχουν τετραπλάσιο αριθμό επισκεπτών.

Στο ΚΥ Λαυρίου δε, από τις ελλείψεις των γιατρών δεν μπορεί να βγει πρόγραμμα εφημέρευσης Μαρτίου. Χρειάζονται επειγόντως 2 γενικοί ιατροί και 2 ειδικευόμενοι για την ασφαλή εφημεριακή κάλυψη του. Πέραν αυτών, αναγκαίοι είναι 1 ουρολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 πνευμονολόγος και 1 δερματολόγος. Και στα τρία κέντρα το ποσοστό των επικουρικών με διετείς συμβάσεις είναι μεγάλο και οι ειδικευόμενοι ελάχιστοι.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν, ο εξοπλισμός που υπάρχει στα Κέντρα Υγείας είναι πεπαλαιωμένος. Για παράδειγμα στα Σπάτα το μικροβιολογικό κάνει μόνο τις βασικές εξετάσεις και εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για νέα ακτινολογική μονάδα ενώ, στο Μαρκόπουλο δεν υπάρχει κλίβανος αποστείρωσης, η οδοντιατρική έδρα είναι σπασμένη και ζητούν καινούργια, και ο καρδιογράφος τους είναι απαρχαιωμένος.

Στο Λαύριο επίσης, υπάρχει το ιατρικό κέντρο Κερατέας το οποίο έχει πλήρη εξοπλισμό αλλά λόγω υποστελέχωσης δεν χρησιμοποιείται. Οι ελλείψεις σε παραϊατρικό προσωπικό είναι τέτοιες, ώστε να μην εφημερεύουν κάθε μέρα τα εργαστήρια, παρά μόνο κάποια απογεύματα.
Επιπροσθέτως, οι χώροι και στα τρία Κέντρα Υγείας είναι ασφυκτικά μικροί για ασθενείς και προσωπικό και ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των Υ.Πε έχουν γνωμοδοτήσει και υπάρχει επαρκής χώρος για κτιριολογική επέκταση, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

Οι γιατροί και των 3 αυτών ΚΥ πολύ δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για την συμπεριφορά των αρμοδίων του ΕΚΑΒ. Οι τελευταίοι όταν εφημερεύων γιατρός του ΚΥ ζητά διακομιδή επείγοντος περιστατικού σε εφημερεύον νοσοκομείο, ΔΕΝ ανταποκρίνονται στην κλήση αλλά εξαναγκάζουν τον εφημερεύοντα γιατρό του ΚΥ να αναλώνεται κάθε φορά σε “μαραθώνιο” τηλεφωνημάτων προκειμένου “να βρει γιατρό εφημερεύοντος νοσοκομείου που θα κάνει αποδεκτό το επείγον περιστατικό”. Η άμεση μεταφορά επείγοντος περιστατικού από μονάδα ΠΦΥ (εν προκειμένω ΚΥ) σε εφημερεύον νοσοκομείο εφ’ όσον ζητείται, αυτονόητα θα πρέπει να γίνεται άμεσα και χωρίς κανενός είδους συνεννοήσεις. Ειδικότερα, στο ΚΥ Σπάτων ζητάνε την εναρμόνιση της λειτουργίας τους με τα άλλα Κέντρα Υγείας.

Όπως έχει αναφερθεί η ΕΙΝΑΠ σε παλαιότερο κείμενό της, αν η Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει να υπάρχουν απογευματινά ραντεβού για τις ΤΟΜΥ θα πρέπει ή να φτιάξουν τις κατάλληλες υποδομές, ή να στελεχώσουν το Κέντρο με το απαραίτητο προσωπικό, για να μην διαταράσσεται η λειτουργία του.

Στο ΚΥ Λαυρίου, που καλύπτει τρείς χώρους υποδοχής προσφύγων δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό ούτε μεταφραστής. Ενώ, η έλλειψη σε εμβόλια είναι τεράστια, με 150 περίπου προσφυγόπουλα (σχεδόν τα μισά) να είναι ανεμβολίαστα και να μην μπορούν να παρακολουθήσουν σχολείο.

Η ΕΙΝΑΠ μιλά για πρόβλημα  υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση των δομών υγείας και φυσικά τη μη παροχή σωστών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.

Ζητά από το υπουργείο Υγεία να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και επιστημονική σύνδεση των Κέντρων Υγείας με νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.  Επιπλέον, να ανανεωθεί ο εξοπλισμός και να γίνει ανακαίνιση των κτιρίων των Κέντρων Υγείας. Ενώ, τονίζει τη μεγάλη ανάγκη για δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική.