Γράφει η Ανθή Αγγελοπούλου
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Psychiatry και όπως πιστεύεται είναι η πρώτη του είδους της, δεν βρήκε ισχυρές ενδείξεις ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν είναι ασφαλή.
Στη μελέτη οι ερευνητές από διάφορους διεθνείς οργανισμούς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ασία έδειξαν ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι γενικά ασφαλή. Αξιολογώντας στοιχεία από 45 μετα-αναλύσεις, δεν βρήκαν ισχυρές ενδείξεις για δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που συνδέονται με τη χρήση αντικαταθλιπτικών.
Η Δρ. Έλενα Δραγιώτη, Συντάκτης της μελέτης και ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Linköping στη Σουηδία αναφορικά με τη μελέτη επεσήμανε «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη για την αξιολόγηση της ασφάλειας και των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με την αντικαταθλιπτική χρήση σε τόσο μεγάλη κλίμακα, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα πραγματικού κόσμου».
Όπως είπε, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία από περισσότερες από 1.000 μελέτες παρατήρησης που περιλαμβάνονται στις 45 αναθεωρημένες μετα-αναλύσεις, καλύπτοντας διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, υποκείμενες ψυχιατρικές παθήσεις και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ο Δρ Trevor Thompson, από το πανεπιστήμιο του Greenwich, συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό να μελετήσουν τα αποτελέσματα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων για αρκετά χρόνια, όπως κάνανε και σε αυτή τη μελέτη, καθώς τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα δεν εμφανίζονται πάντα κατά τη διάρκεια του τυπικά σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος μιας κλινικής δοκιμής.
Επιπλέον, η μελέτη των απαντήσεων εκείνων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά στον πραγματικό κόσμο παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τα αποτελέσματά τους σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και όχι μόνο εκείνους που εγγράφονται για κλινικές δοκιμές.
Έντονη ανάπτυξη της αντικαταθλιπτικής αγωγής παγκοσμίως
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα φάρμακα αυτά κατέχουν την 3η θέση μεταξύ των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την 4η θέση μεταξύ των φαρμάκων που πωλούνται γενικά και εκτιμάται ότι μέχρι 8-10% των Αμερικανών ενηλίκων παίρνει τουλάχιστον ένα αντικαταθλιπτικό. Ωστόσο, το προφίλ ασφάλειας των αντικαταθλιπτικών παραμένει κάπως αμφιλεγόμενο.
«Διαπιστώσαμε ότι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν σε μελέτες παρατήρησης, υποστηριζόμενες από ισχυρές ενδείξεις, ήταν στην πραγματικότητα πολύ πιθανές λόγω των υποκείμενων ψυχιατρικών συνθηκών για τις οποίες είχαν συνταγογραφηθεί αντικαταθλιπτικά φάρμακα» δήλωσε ο Δρ Marco Solmi, επισκέπτης ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
Ενώ, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Ευάγγελος Ευαγγέλου, από το Imperial College London, πρόσθεσε «Παρόλο που έχουμε αποδείξει ότι τα αντικαταθλιπτικά είναι γενικά και συνολικά ασφαλή, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες πρέπει να παρακολουθούνται κλινικά κατά τη διάρκεια της αντικαταθλιπτικής αγωγής και ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».
Οι ερευνητές επεσήμαναν ωστόσο, ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν αρκετά νεότερα αντικαταθλιπτικά λόγω περιορισμένων διαθέσιμων δεδομένων.