Ένα νέο σύστημα με την ονομασία Optos αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην απεικονιστική του αμφιβληστροειδούς και βοηθά τον οφθαλμίατρο να εξετάσει με κάθε λεπτομέρεια τις εσωτερικές δομές του ματιού πριν προβεί σε διάγνωση και θεραπεία.
Το σύστημα Optos είναι μία επαναστατική, εύχρηστη συσκευή υπερευρέως πεδίου, η οποία με μία και μόνο λήψη δημιουργεί έγχρωμη εικόνα ακόμα και 200 μοιρών του χιτώνα που αντιστοιχεί σχεδόν σε όλη την εσωτερική επιφάνειά του. Αυτό είναι εφικτό με το συνδυασμό κατόπτρων και πολλαπλών απεικονιστικών μεθόδων, μερικές από τις οποίες είναι ο αυτοφθορισμός, η αγγειογραφία με φλουοροσκεΐνη και η αγγειογραφία με το πράσινο της ινδοκυανίνης.
Η πιο συναρπαστική λεπτομέρεια της τεχνολογίας αυτής είναι ότι δεν απαιτεί διαστολή της κόρης του ματιού (μυδρίαση) που είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη «αγγαρεία» της πλήρους οφθαλμολογικής εξέτασης και ο πιο συχνός λόγος για την μη πραγματοποίησή της τόσο από πλευράς ασθενούς, όσο και συχνά από πλευράς οφθαλμιάτρου. Η μυδρίαση απαιτεί μισή έως μία ώρα αναμονής μετά την ενστάλλαξη ειδικών σταγόνων και θολώνει την όραση για 4 έως 6 ώρες.
Με το νέο σύστημα η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα και επιτρέπει στο γιατρό να ελέγξει πολύ μεγαλύτερο τμήμα του αμφιβληστροειδούς απ’ ό,τι με τα συμβατικά απεικονιστικά μηχανήματα, ακόμα και σε μικρά παιδιά.
Με το σύστημα αυτό ο γιατρός έχει καλύτερη εικόνα για πιθανή διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, αγοειδίτιδα, ρωγμές και πρόωρες αποκολλήσεις αμφιβληστροειδή, αγγειακές αποφράξεις, όγκου, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και άλλες παθήσεις των ματιών. Επιπλέον, η νέα τεχνολογία είναι ιδανική για τη μετεγχειρητική παρακολούθηση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και άλλων παθήσεων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής για την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ISRS/ΑΑΟ) Δρ. Αναστάσιο Ι. Κανελλόπουλο, στο σύστημα είναι ενσωματωμένη και μία άλλη τεχνολογία, που λέγεται οφθαλμοσκόπηση με λέιζερ σάρωσης, με την οποία ο οφθαλμίατρος μπορεί να απεικονίσει τον αμφιβληστροειδή ακόμα κι αν υπάρχουν εμπόδια, όπως το θόλωμα του οφθαλμικού φακού που οφείλεται στον καταρράκτη.
Όπως είπε, όλες οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί για την αποτελεσματικότητα του συστήματος αυτού έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να έχει σημαντικές κλινικές εφαρμογές λόγω του λεπτομερούς ελέγχου που επιτρέπει στο γιατρό με αποτέλεσμα τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων του ματιού ή υποτροπών κάποιων υπαρχόντων παθήσεων.