Skip to main content

Σε αποσύρσεις νοσοκομειακών φαρμάκων θα οδηγήσει το νέο σχέδιο νόμου

Την καινοτομία στο χώρο της Υγείας πλήττει σύμφωνα με το PhRMA Innovation Forum (PIF) το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου. 

Στο σχέδιο νόμου μεταβάλλεται ο μηχανισμός επιμερισμού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) και η ανακατανομή αυτή με κανένα τρόπο δεν εξυπηρετεί τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και την μείωση του clawback, το οποίο βαίνει ανεξέλεγκτο για μια ακόμα χρονιά. Αντ’ αυτού το μόνο που επιτυγχάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η αναδιανομή του βάρους από τα γενόσημα και τα παλιά φαρμακευτικά προϊόντα, στα νέα και καινοτόμα, τα οποία τόσο πολύ χρειάζεται η κοινωνία μας, εν μέσω πανδημίας. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του PhRMA Innovation Forum η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο τιμωρεί την ανάπτυξη της καινοτομίας και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία  με τις πρόσφατες εξαγγελίες της για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.  Πόσο μάλλον που προτείνεται αναδρομική ισχύς από 1/1/2020, καταλύοντας κάθε έννοια  προβλεψιμότητας, που είναι βασική αρχή της υγειούς επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νέο σχέδιο νόμου είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αποσύρσεις κρίσιμων για την δημόσια υγεία φαρμάκων, ειδικά των νοσοκομειακών, δεδομένου ότι στο χώρο αυτό οι υποχρεωτικές επιστροφές (rebate & clawback) ήδη υπερβαίνουν το 50% -70%.

Ο Σύνδεσμος όπως λέει έχει επεξεργαστεί μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών και ζητά την απόσυρση του εξαγγελλόμενου μέτρου και την ενεργοποίηση ουσιαστικού διαλόγου για την επιτάχυνση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.