Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η ασπιρίνη είναι θαυματουργή όσον αφορά κάποιος καρδιακές παθήσεις. Σήμερα βλέπει το φως της δημοσιότητας μια νέα έρευνα που έρχεται να πιστοποιήσει τη την εγκυρότητα κάποιων παλαιότερων που ήθελαν την ασπιρίνη ως αποτελεσματικό φάρμακο κατά των καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο και στον προστάτη.
Η νέα έρευνα αποκαλύπτει την αποτελεσματικότητα της ασπιρίνης κατά της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων στο μαστό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καρκίνος έχει βλαστικά κύτταρα ή υπολείμματα κυττάρων, αυτά δηλαδή που επιζήσει από τις χημειοθεραπείες ή άλλες θεραπείες μετά την επέμβαση. Αυτά τα κύτταρα, παραμένουν αδρανή στον οργανισμό μέχρι να βρουν τις κατάλληλες συνθήκες να αναπαραχθούν και όταν επανεμφανίζονται στον οργανισμό μας, είναι συνήθως σε πιο επιθετική μορφή. Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, η ασπιρίνη έκανε τα υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα να χάνουν τις ιδιότητες αυτοανανέωσης τους, έτσι ώστε να μην μπορούν ούτε να μεγαλώσουν αλλά, ούτε να αναπαραχθούν.
Ο Dr Sushanta Banerjee και η ερευνητική του ομάδα εξέτασαν τη δράση της ασπιρίνης στη μοριακή δομή των καρκινικών κυττάρων του μαστού, και διαπίστωσαν ότι αν χορηγήσουν ασπιρίνη μετά τη χημειοθεραπεία θα αποτραπεί η υποτροπή του ασθενή. Το πρόβλημα είναι ότι οι υποτροπές χρειάζονται 5-10 χρόνια να εμφανιστούν. Όπως αναφέρει όμως ο Dr Banerjee, η ασπιρίνη θα μπορούσε να χορηγηθεί με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης δευτερογενών όγκων έως και 10 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση στον ασθενή.
Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο θεράπων ιατρός καθώς ο κάθε ασθενής δεν είναι ίδια περίπτωση με κάποιον άλλον και ας έχουν την ίδια ασθένεια.
Το σημαντικό σημείο είναι ότι οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους μια έρευνα που δείχνει ότι η ασπιρίνη δεν αφήνει να αναπτυχθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον αναπαραγωγής καρκινικών κυττάρων.