Skip to main content

Από χιλιάδες βακτήρια και μύκητες απαρτίζεται η σκόνη που συσσωρεύεται στο σπίτι μας

Μελέτη που έγινε από το Τμήμα Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο έδειξε ότι τα μικρόβια που συσσωρεύονται σε κάθε σπίτι φτιάχνουν τη δική τους κοινότητα η οποία όταν ελεγχθεί από ειδικούς μπορεί να «μαρτυρήσει» τα πάντα για τους ενοίκους αυτού του σπιτιού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the Royal Society B», κατά την ανάλυση των δειγμάτων από 1.200 σπίτια, εντοπίσθηκαν πάνω από 125.000 είδη βακτηρίων και 70.000 είδη μυκήτων. Οι έρευνες έδειξαν ότι κατά μέσο όρο κάθε σπίτι περιέχει πάνω από 5.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και περίπου 2.000 είδη μυκήτων. Οι μύκητες είναι αυτοί που βοηθούν να προσδιορισθεί η τοποθεσία του νοικοκυριού, ενώ τα βακτήρια προσδιορίζουν  την ταυτότητα των ενοίκων του σπιτιού ακόμα και των ζώων που μένουν εκεί.

Όπως λένε οι επιστήμονες, περισσότερη ποικιλία μικροοργανισμών υπάρχει μέσα σε ένα σπίτι παρά στο περιβάλλον. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες οι μικροοργανισμοί αυτοί τρυπώνουν στο σπίτι μας, μέσω των ανοιχτών παραθύρων και πορτών ή τους κουβαλούν οι άνθρωποι στα ρούχα και στα παπούτσια τους.

Ωστόσο, ανέφεραν ότι αν και μερικά μικρόβια είναι παθογόνα, τα περισσότερα είναι αβλαβή ή ακόμη και ωφέλιμα και οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, στα σπίτια που μένουν μόνο άνδρες η μικροβιακή σύνθεση είναι διαφορετική από τα σπίτια στα οποία μένουν άνδρες και γυναίκες μαζί. Ενώ στα σπίτια που έχουν σκύλους οι μικροβιακές κοινότητες είναι διαφορετικές από τα σπίτια που υπάρχουν  γάτες.

Η μικροβιακή κοινότητα ενός σπιτιού είναι στη σκόνη που έχουμε σπίτι μας και απαρτίζεται από ένα μίγμα υπολειμμάτων τροφών, απολεπισμένου δέρματος, σωματιδίων του χώματος και του αέρα, ινών από υφάσματα, τριχών από ζώα, αποσυντιθέμενων εντόμων, μικροοργανισμών κ.α. Η παρουσία σκύλου πολλαπλασιάζει την μικροβιακή κοινότητα με 56 είδη βακτηρίων κατά μέσο όρο ενώ, της γάτας μόνο με 24 περισσότερα είδη βακτηρίων.

Ο μόνος τρόπος να για αλλάξει κανείς το μικροβιακό του περιβάλλον είναι να μετακομίσει, να αλλάξει συγκάτοικο ή κατοικίδιο.

Η μελέτη αυτή αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς, να βοηθήσει τις εγκληματολογικές έρευνες και τις αλλεργιολογικές μελέτες.