Σύμφωνα με τα στοιχεία από 6.000 γυναίκες που προέβησαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση οι επιστήμονες του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γάνδης, διαπίστωσαν ότι οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν αρνητικά ή θετικά ως προς την έκβαση της εξωσωματικής.
Όπως παρατήρησαν τις ηλιόλουστες ημέρες που ο καιρός ήταν πολύ ζεστός και είχε υψηλά ποσοστά υγρασίας, είχαν μεγαλύτερη επιτυχία οι εξωσωματικές ενώ βελτιωνόταν και ο αριθμός των παραγόμενων ωαρίων.
Συγκεκριμένα τα ποσοστά των γεννήσεων έφταναν στο 19% στις γυναίκες που έμεναν έγκυες το Φθινόπωρο ενώ, όσες έμεναν το χειμώνα τα ποσοστά γεννήσεων έφταναν μόλις το 14% .
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στην βιταμίνη D, η αυξάνεται με τον ήλιο και η οποία βοηθά στην παραγωγή ωαρίων.
Ωστόσο και δεύτερη μελέτη που έγινε στο Κέντρο για την Αναπαραγωγική Αδυναμία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάρμα και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Chronobiology International», αναφέρει ότι τα σπερματοζωάρια ήταν σαφώς πιο κινητικά τους καλοκαιρινούς μήνες από ότι τους χειμερινούς.
Η μελέτη διήρκησε 11 χρόνια και πραγματοποιήθηκε σε 5.188 άνδρες, και διαπίστωσε ότι το καλοκαίρι η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων έφτανε στο 65,3% έναντι του χειμώνα που έφτανε στο 50%.
Σύμφωνα λοιπό με τους ειδικούς, όλα δείχνουν ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την ικανότητα τεκνοποίησης.