Skip to main content

Άγνωστο γιατί αλλά οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες

Μελέτη που έγινε για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, αποκάλυψε ότι το γυναικείο φύλο είναι από τα πλέον τυχερά ως προς το θέμα της μακροζωίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άντρες από την έναρξη του 20ου αιώνα και έπειτα καθώς πιθανότατα αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τους κινδύνους των καρδιακών παθήσεων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων που γεννήθηκαν ανάμεσα από το 1800 – 1935 σε 13 ανεπτυγμένα κράτη και διαπίστωσαν ότι από το 1880 και μετά, τα ποσοστά θανάτων στις γυναίκες μειώνονταν κατά 70% γρηγορότερα απ’ ότι στους άντρες.

Όπως λένε, η πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών καθώς και η υιοθέτηση πιο υγιεινών συμπεριφορών που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του 1800 και στις αρχές του 1900, είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των ποσοστών θανάτου.

Οι ερευνητές έλεγξαν όλους τους πιθανούς παράγοντες, όπως ασθένειες σχετιζόμενες με το κάπνισμα, καθώς και τις καρδιαγγειακές παθήσεις -οι οποίες  σημειωτέον ήταν η κύρια αιτία θανάτου- και προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν, ότι το κάπνισμα αντιπροσώπευε μόνο το 30% της διαφοράς στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Γι αυτό, τίθεται και το ερώτημα το πώς αντιμετωπίζουν τελικά οι μεσήλικες άνδρες και γυναίκες του κινδύνους καρδιακών παθήσεων αφού, όλα δείχνουν ότι οι επιπτώσεις των θανάτων λόγων καρδιαγγειακών ασθενειών σχετίζονται με τους άνδρες, μέσης ηλικίας και αρχές της τρίτης  ηλικίας.