Skip to main content

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν διασύνδεση της τοξοπλάσμωσης με την έλλειψη φόβου για αποτυχία

Καλά νέα για τους λάτρεις των γατών! Μια τελευταία μελέτη διαπίστωσε ότι μια παρασιτική μόλυνση που βρέθηκε στα κόπρανα γάτας θα μπορούσε να κάνει ένα άτομο επιχειρηματία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περιττώματα της γάτας συνήθως περιέχουν παράσιτο Toxoplasma gondii και η λοίμωξη του μπορεί συχνά να περάσει απαρατήρητη στα περισσότερα άτομα. Μια νέα μελέτη όμως, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από το T. gondii είναι περίπου 1,4 φορές πιο πιθανό να στραφούν στις επιχειρηματικές σπουδές σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί.

Επιπλέον, τα άτομα που είναι θετικά στη λοίμωξη από το T. gondii είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να «στήσουν» τη δική τους εταιρεία σε σύγκριση με τους μη μολυσμένους. Η μελέτη εμφανίστηκε αυτή την εβδομάδα στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Prpceedings of the Royal Sociaty B.

Οι λοιμώξεις του T. gondii συνήθως εμφανίζονται στους ανθρώπους όταν καταναλώνουν μολυσμένα τρόφιμα ή νερό ή βρασμένα κρέατα. Η τοξοπλάσμωση μπορεί επίσης να συμβεί όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με περιττώματα γάτας τα οποία είναι γνωστό ότι φιλοξενούν αυτά τα παράσιτα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 60 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως μολύνονται με το παράσιτο T. gondii και λίγοι από αυτούς παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης. Τα συμπτώματα είναι συνήθως γρίπη με πυρετό, πρησμένοι αδένες, μυϊκοί πόνοι κ.λπ. Η σοβαρή τοξοπλάσμωση μπορεί να βλάψει τα μάτια, την όραση και τον εγκέφαλο. Ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη λοίμωξη για τις εγκυμονούσες και τα αγέννητα μωρά τους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κολοράντο εξέτασαν τους φοιτητές τους όπου και διαπίστωσαν ότι όσοι εξ αυτών είχαν μολυνθεί από το παράσιτο, είχαν επιχειρηματική συμπεριφορά και διάθεση ανάληψης ρίσκων προκειμένου να το επιτύχουν.

Οι φοιτητές που βρέθηκαν θετικοί στο παράσιτο, ήταν πιο πιθανό να έχουν ένα πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και όσοι ήταν επαγγελματίες ήταν πιο πιθανό να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Stefanie Johnson, εξήγησε ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο παράσιτο T. gondii και της επιχειρηματικής συμπεριφοράς.

Η Dr. Stefanie K. Johnson, βοηθός καθηγητή management στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο “Boulder’s Leeds School of Business”, τόνισε ότι στις χώρες που το παράσιτο ευρίσκεται σε πάρα πολλούς ανθρώπους, παρατηρείτε ότι έχουν μειωμένο το φόβο της αποτυχίας επιχειρηματικά. Ο φόβος της αποτυχίας, σύμφωνα με την Dr. Johnson είναι η κύρια αιτία που αποθαρρύνει ένα άτομο να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Η μελέτη αυτή βρήκε ότι ο ορθολογικός φόβος της αποτυχίας μειώνεται από τη μόλυνση του T. Gondii.

Όπως ανέφερε η Dr. Johnson, αυτή είναι η πρώτη φορά που διαφάνηκε ότι μια λοίμωξη σχετίζεται με τη μείωση του ορθολογικού φόβου.

Για τη μελέτη αυτή η ομάδα συμπεριέλαβε 1.495 προπτυχιακούς φοιτητές σε τμήματα βιολογίας και επιχειρήσεων. Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για αντισώματα στον Τ. Gondii και το 22% ήταν θετικό στη μόλυνση.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα του τεστ και το συνέκρινε με τις σπουδές τις οποίες έκανε ο κάθε φοιτητής. Εκείνοι που είχαν σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στη συνέχεια συγκρίθηκαν με τους σπουδαστές που ειδικεύονταν στα οικονομικά, το managment κ.λπ.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι μαθητές που ήταν θετικοί στη μόλυνση με T. gondii ήταν 1,4 φορές πιο πιθανό να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν μολυνθεί. Μεταξύ των σπουδαστών που έκαναν επιχειρηματικές σπουδές, οι θετικοί στον T. gondii φοιτητές ήταν 1,7 φορές πιο πιθανό να ασχοληθούν με τον τομέα επιχειρηματικότητας και management.

Ως επόμενο μέρος της μελέτης, η ομάδα συνέλεξε δείγματα σάλιου από 197 άτομα που παρακολούθησαν τμήματα επιχειρηματικότητας. Κάθε ένας από αυτούς τους συμμετέχοντες ρωτήθηκε αν είχαν ξεκινήσει τη δική τους επιχείρηση. Εκείνοι που είχαν εντοπιστεί θετικοί στο παράσιτο βρέθηκαν να έχουν 1.8 φορές περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Οι ερευνητές προσπάθησαν στη συνέχεια να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο συνδέοντας το σε παγκόσμιο επίπεδο με διαθέσιμα δεδομένα από 42 χώρες με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η θετική συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης από το παράσιτο και της επιχειρηματικότητας που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν η απόδειξη ότι οι ερευνητές είχαν εστιάσει σωστά. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα άτομα με τοξοπλάσμωση δεν ένιωθαν το φόβο της αποτυχίας που θα τους αποθάρρυνε να ξεκινήσουν μόνοι τους μια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές τώρα, θέλουν να δουν αν οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από εκείνους που έχουν μολυνθεί από το παράσιτο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν στο μέλλον εξαιτίας της έλλειψης φόβου για αποτυχία, καθώς και να βρουν τον «πραγματικό» λόγο αυτής της διασύνδεσης