Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η σφιχτά φορεμένη γραβάτα μπορεί να προσδίδει κομψότητα στο ανδρικό ντύσιμο ωστόσο, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα για την υγεία, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές, η σύσφιξη του λαιμού από τις γραβάτα μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καλή λειτουργία του εγκεφάλου
Συγκεκριμένα, τα τελευταία αποτελέσματα της μελέτης τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neuroradiology αναφέρουν ότι, αυτοί οι τύποι ρούχων, καταλήγουν να συμπιέζουν και να συστέλλουν τις αρτηρίες και τις φλέβες του λαιμού. Όπως γράφουν οι ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Schleswig-Holstein στη Γερμανία, αυτό προκαλεί μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.
Η ομάδα επιστημόνων συμπεριέλαβε στη μελέτη 30 υγιείς άνδρες με μέση ηλικία περίπου τα 24 έτη. Οι μισοί από τους άντρες κλήθηκαν να φορούν ανοιχτά κοντομάνικα πουκάμισα, ενώ οι άλλοι μισοί να φορέσουν γραβάτες με δεμένους κόμπους, οι οποίοι είχαν σφιχτεί για να προκαλέσουν ελαφρά δυσφορία.
Η ομάδα που φορούσε γραβάτες υποβλήθηκε σε μαγνητική εξέταση του εγκεφάλου τρεις φορές. Μία φορά όταν φορούσαν το λαιμό γραβάτα χαλαρά γύρω από τους λαιμούς τους με ανοιχτό κολάρο, τη δεύτερη φορά που φορούσαν τη γραβάτα σφιχτά δεμένη με κουμπωμένο κολάρο και τρίτη φορά όταν οι γραβάτες και τα περιλαίμια χαλάρωσαν και πάλι. Η άλλη ομάδα υποβλήθηκε σε τρεις σαρώσεις με μαγνητική τομογραφία, αλλά χωρίς γραβάτα και ανοιχτό κολάρο.
Τα αποτελέσματα των μαγνητικών τομογραφιών έδειξαν ότι όσοι φορούσαν τις γραβάτες σφιχτά είχαν κατά 7,5% λιγότερη ροή αίματος στους εγκεφάλους τους. Μόλις οι γραβάτες χαλάρωσαν σε αυτά τα άτομα, η τρίτη μαγνητική εξέταση (MRI) έδειξε ότι παρέμεινε ένα έλλειμμα 5,7% στην παροχή αίματος.
Πέντε από τους 15 συμμετέχοντες που φορούσαν τις γραβάτες συχνά είχαν μεγαλύτερη από 10% μείωση της εγκεφαλικής ροής αίματος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έλλειψη επαρκούς παροχής αίματος σε ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις περιοχές του εγκεφάλου και επίσης να μειώσει τη λειτουργική ικανότητα του εγκεφάλου, όπως έχει παρατηρηθεί και σε προηγούμενες μελέτες.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Robin Lüddecke και οι συνεργάτες του, συμπλήρωσαν ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα μόνο από αυτή τη μελέτη και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.