Ο πόνος είναι από τα πολύ σοβαρά συμπτώματα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες 30%-90% των ασθενών υποφέρουν από πόνους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην έχουν καλή ποιότητα ζωής.
Δανοί επιστήμονες εστίασαν στο πρόβλημα αυτό και προκειμένου, να λύσουν τα ερωτήματα που τίθενται, μελέτησαν περίπου 800 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση για να δουν τη συχνότητα των πόνων και την ένταση που νιώθουν σε αντιπαραβολή με περίπου 770 άτομα από το γενικό πληθυσμό.
Οι επιστήμονες μελέτησαν την καθημερινότητα των συμμετεχόντων με πολλαπλή σκλήρυνση και τις δραστηριότητες που κάνουν και συνέκριναν τα αποτελέσματα αυτά με άτομα από το γενικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η συχνότητα του πόνου στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση δεν ήταν πιο συχνή από ότι στα άτομα του γενικού πληθυσμού. Όπως διαπιστώθηκε το 79,4% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση είχε πόνους την περίοδο της έρευνας έναντι του 74,7% των ατόμων από το γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο, η ένταση του πόνου στα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν μεγαλύτερη από αυτή στα άτομα του γενικού πληθυσμού, με αποτέλεσμα να επιφέρει επιπτώσεις στην καθημερινότητα τους και να χρειάζεται τη λήψη αναλγητικών σκευασμάτων.
Επίσης, οι πόνοι από τους οποίους υπέφεραν τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση ήταν πολύ πιο σοβαροί από τους πόνους των υπολοίπων ατόμων και επηρέαζαν σημαντικά κάθε δραστηριότητα του ατόμου. Επιπροσθέτως, διαρκούσαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και παρουσιάζονταν σε περισσότερα σημεία του σώματος τους, όπως στα μάτια, στο πρόσωπο, στις αρθρώσεις, στους μύες κ.λπ. Επιπλέον, αυτό συνέβαινε κάθ’ ολη της διάρκεια του έτους, όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 24,4% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση λάμβανε καθημερινά φάρμακα για την αντιμετώπιση των πόνων, ενώ στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό ήταν 9%.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο πόνος είναι από τα χειρότερα συμπτώματα στην πολλαπλή σκλήρυνση γιατί επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των ασθενών. Επίσης, όπως τόνισαν, οι πόνοι στην πολλαπλή σκλήρυνση είναι σύνθετο πρόβλημα καθώς συμβάλλουν πολλοί παράγοντες που τους πυροδοτούν.
Για τον λόγο αυτό, οι ασθενείς εκτός της φαρμακευτικής αγωγής έχουν μεγάλη ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, και άλλες τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα και ο βελονισμός θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση κάποιων πόνων. Ωστόσο, ανέφεραν επίσης ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι αναγκαία η υποστήριξη του ατόμου με πολλαπλή σκλήρυνση από ομάδα ειδικών.