Skip to main content

«Το σκληρόδερμα δεν θα πάρει το χαμόγελό μου»

Με το μήνυμα «Το σκληρόδερμα δεν θα πάρει το χαμόγελό μου» έγινε φέτος ο εορτασμός για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων Παγκόσμιας Ημέρας Σκληροδέρματος. Με πρωτοβουλία της FESCA, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκληροδερμίας, η 29η Ιουνίου καθιερώθηκε ως ημέρα αφιερωμένη σε αυτή τη σπάνια ρευματική πάθηση με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και της ιατρικής κοινότητας για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των πρώιμων συμπτωμάτων της.

Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος οι ειδικοί προσκάλεσαν τους πάσχοντες να χαμογελάσουν και να δημοσιεύσουν την καμπάνια ενημέρωσης στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης με το hashtag #ScleroSmile.

Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη νόσο αλλά και η πίεση στις αρμόδιες αρχές παγκοσμίως για στήριξη των ερευνών αντιμετώπισης του σκληροδέρματος και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Σκληρόδερμα: ένα σπάνιο και χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα

Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις: σκληρό και δέρμα καθώς το νόσημα χαρακτηρίζεται από παθολογική σκλήρυνση και πάχυνση του συνδετικού ιστού. Τα  συμπτώματα ποικίλλουν από πολύ ήπια μέχρι και απειλητικά για την ζωή.

Συνήθως προσβάλλει το δέρμα, αλλά μπορεί να προσβάλει και εσωτερικά όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί και ο γαστρεντερικός σωλήνας.

Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου υπολογίζεται από 1:10.000 – 1:30.000 στο γενικό πληθυσμό.

Η νόσος προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών, με ποσοστό εμφάνισης 4 γυναίκες προς 1 άνδρα ενώ, στην παραγωγική ηλικία η αναλογία αυξάνεται σε 15 γυναίκες προς 1 άνδρα. Η παθογένεια της ασθένειας είναι ουσιαστικά άγνωστη αλλά ενοχοποιούνται γενετικά και περιβαλλοντικά αίτια.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες σκληροδέρματος

Το σκληρόδερμα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, το εντοπισμένο σκληρόδερμα (αλλιώς και Μορφέα) το οποίο κατά κύριο λόγο προσβάλλει το δέρμα, και το Συστηματικό Σκληρόδερμα που χαρακτηρίζεται ως πιο σοβαρό καθώς οι ασθενείς εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ανάλογα με την προσβολή των οργάνων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τα συμπτώματα της νόσου να αναγνωρίζονται άμεσα και ο ασθενής να επισκέπτεται τον κατάλληλο γιατρό, τον Ρευματολόγο. Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των σοβαρών επιπλοκών του σκληροδέρματος και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Μάθετε περισσότερα για το Σκληρόδερμα στο http://www.tosomasoumilaei.gr/