Skip to main content

Ολοκληρωμένο σύστημα νευροανάδρασης η λύση για την αντιμετώπιση του αυτισμού

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες στο Carrick Institute και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο “Frontiers in Neurology”, κατέγραψε σημαντικά αποτελέσματα για τη θεραπεία παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού με τη χρήση του Mente Autism.

Ως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού χαρακτηρίζεται μια συγκεκριμένη σειρά συμπεριφορικών και αναπτυξιακών προβλημάτων καθώς και οι προκλήσεις που αυτά συνεπάγονται. Συνεπώς όταν ένα παιδί βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού σημαίνει ότι οι επικοινωνιακές και κοινωνικές ικανότητές του επηρεάζονται με κάποιο τρόπο. Οι αλλαγές που υφίσταται το παιδί στον τρόπο συμπεριφοράς είναι μοναδικές και χαρακτηριστικές για το καθένα. Τα άτομα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού συνήθως αρέσκονται στην τήρηση ρουτίνας. Έχουν περιορισμένα, συγκεκριμένα και συνήθως δομημένα ενδιαφέροντα, έχουν περιορισμένη φαντασία, στερεοτυπούν ή επαναλαμβάνουν κινήσεις ή στοιχεία ομιλίας. Τις περισσότερες φορές τα άτομα αυτά εμφανίζουν δυσκολία στην ανάπτυξη καθώς και τη διατήρηση και κατανόηση των κοινωνικών σχέσεων. Συνήθως τα άτομα με αυτισμό χαρακτηρίζονται ως ντροπαλά, ενώ συχνά υπάρχει και δυσλειτουργία στην πρόσληψη ερεθισμάτων, όπως στην αντίληψη του ήχου ή/και του πόνου.

Η κλινική δοκιμή των ΗΠΑ ήταν μια διπλά τυφλή, ανεξάρτητη κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της συσκευής Mente Autism.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν σε μια ενεργή ομάδα που έλαβε νευροανάδραση χρησιμοποιώντας τη συσκευή Mente και μια ομάδα ελέγχου χρησιμοποιώντας μια συσκευή ψευδό-ηχητικής ανάδρασης. Και οι δύο ομάδες χρησιμοποίησαν τη συσκευή κάθε πρωί για 45 λεπτά σε μία δοκιμή 12 εβδομάδων στο σπίτι χωρίς άλλες κλινικές παρεμβάσεις.

Για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας πριν και μετά συμπληρώθηκαν τα πρότυπα ερωτηματολόγια της διαταραχής του αυτιστικού φάσματος, έγινε qEEG και posturography, που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Συμπερασματικά οι επιστήμονες τόνισαν ότι με τη χρήση της συσκευής αυτής, ο εγκέφαλος των παιδιών ηρεμεί, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση των συμπτωμάτων του αυτισμού, κάνοντας μια ουσιαστική διαφορά στη συγκέντρωση του παιδιού και τις καθημερινές του αλληλεπιδράσεις. Οι θετικές επιδράσεις αρχίζουν να παρατηρούνται συνήθως μετά από τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες καθημερινών συνεδριών διάρκειας 40 λεπτών.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα νευροανάδρασης, για χρήση στο σπίτι σχεδιασμένο για απεριόριστες συνεδρίες

Το Mente Autism είναι μια ιατρική συσκευή υψηλής κλινικής αξίας, που δημιουργεί μια εξατομικευμένη θεραπεία νευροανάδρασης για κάθε συνεδρία και έχει σαν αποτέλεσμα να χαλαρώνει τον εγκέφαλο. Αυτό γίνεται με τη δημιουργία εξατομικευμένης ηχητικής διέγερσης για τη μείωση των ανεπιθύμητων εγκεφαλικών κυμάτων, σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Η κάθε συνεδρία «χτίζεται» πάνω στην συγκεκριμένη κατάσταση του παιδιού, έτσι ώστε με μια συνεδρία των 40 λεπτών την ημέρα, να βοηθά το παιδί να εστιάζει καλύτερα και να αλληλοεπιδρά θετικά με το περιβάλλον του.

Πρόκειται για το 1ο παγκόσμιο σύστημα νευροανάδρασης νέας γενιάς, σχεδιασμένο

για χρήση στο σπίτι. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόρου ζωής αγοράζοντας το σήμερα. Δεδομένου ότι η πιο σημαντική περίοδος μάθησης είναι η παιδική ηλικία, η χρήση του έχει τα θετικότερα αποτελέσματα όταν ξεκινάει η χρήση του ανάμεσα στις ηλικίες των 3 και των 18 ετών.

Ο Dr Adrian Attard Trevisan, ο άνθρωπος που ανέπτυξε το σύστημα αυτό, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η χρήση του στο σπίτι έχει ένα ευρύ ευεργετικό αντίκτυπο στα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD), σε όλη τη διαμόρφωση των εγκεφαλικών κυμάτων, των συμπεριφορών, ακόμη και της ισορροπίας.

Στατιστικά στοιχεία για την διαταραχή αυτιστικού φάσματος

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν καταγράψει στη τελευταία έκθεση τους το 2016 ότι περίπου 1 στα 68 παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ASD), σε όλες τις φυλετικές, εθνολογικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες. Είναι περίπου 4,5 φορές πιο κοινό στα αγόρια (1 στους 42) από ό, τι στα κορίτσια (1 το 189).

Μελέτες στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική έχουν εντοπίσει άτομα με ASD με μέσο επιπολασμό μεταξύ 1% και 2%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου το 1/3 των ατόμων με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος παραμένουν μη λεκτικοί, ενώ επίσης το 1/3 εξ αυτών έχουν πνευματική αναπηρία.

Στην Ελλάδα παρόλο που δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη ακόμη, το ποσοστό πιστεύεται ότι κυμαίνεται σε ανάλογο βαθμό. Οι γεννήσεις ετησίως είναι περίπου 100.000 νεογνά, συνεπώς περίπου 1.400 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, τα άτομα που είναι αυτιστικά αγγίζουν τα 150.000 και τα τελευταία χρόνια η τάση είναι αυξητική. Συγκεκριμένα και στην Ελλάδα, 1 στα 68 παιδιά που γεννιούνται διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού, εκ των οποίων 1 στα 42 είναι αγόρια και 1 στα 189 είναι κορίτσια.

Η καθηγήτρια Αγνή Βλαβιανού – Αρβανίτη, πρόεδρος και ιδρύτρια της Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής και πρέσβειρα για τον Αυτισμό, αναφερόμενη στην Ελλάδα τονίζει «Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με αυτισμό.» και τονίζει «Η εκρηκτική αύξηση στα ποσοστά γεννήσεων παιδιών με αυτισμό αναδεικνύει τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου που προκαλεί η αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων. Η σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και υγείας είναι πιο στενή και πολύπλοκη απ’ ότι μέχρι σήμερα πιστεύαμε.»