Skip to main content

Μια νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση βλεννογονίτιδας που προκαλούν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία

H βλεννογονίτιδα είναι η επώδυνη φλεγμονή και εξέλκωση των βλεννογόνων μεμβρανών στο εσωτερικό της πεπτικής οδού, η οποία εμφανίζεται ως ανεπιθύμητη ενέργεια της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας κατά τη θεραπεία καρκίνου. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε κατά μήκος της γαστρεντερικής οδού, αλλά η στοματική βλεννογονίτιδα αναφέρεται στην φλεγμονή και εξέλκωση που εμφανίζεται στο στόμα.

Συγκεκριμένα, η στοματική βλεννογονίτιδα είναι μία από τις σοβαρότερες τοξικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας και μπορεί να παρατηρηθεί σχεδόν σε όλους τους ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου που λαμβάνουν αυτές τις θεραπείες.

Χαρακτηρίζεται από έλκη και βλάβες στην στοματική κοιλότητα, μία επιπλοκή που επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα του ασθενούς να επεξεργάζεται τόσο στερεά όσο και υγρά τρόφιμα και μειώνει την ποιότητα ζωής τους. Είναι έντονα οδυνηρή και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της δόσης χημειοθεραπείας ή στην αναστολή της θεραπείας του καρκίνου εντελώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 550.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από την πάθηση κάθε χρόνο.

Με σκοπό την αντιμετώπιση της συνολικής απουσίας αποτελεσματικών φαρμάκων που στοχεύουν στη θεραπεία της στοματικής βλεννογονίτιδας, η ερευνητική ομάδα του UGR, με επικεφαλής την καθηγήτρια Germaine Escames, θέλησε να χρησιμοποιήσει τις σημαντικές αντιφλεγμονώδεις και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες της μελατονίνης, πρωτοποριακό φαρμακευτικό προϊόν, αποτελεσματικό στην πρόληψη και τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Το προϊόν αυτό είναι σε μορφή γέλης και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το UGR και επί του παρόντος, διέρχεται τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών υπό την επωνυμία Mucomel® από τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Spherium Biomed. Κατά τη διάρκεια αυστηρών ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν 84 ασθενείς από 10 ισπανικά νοσοκομεία, το Mucomel μείωσε το ποσοστό εμφάνισης της βαριάς βλεννογονίτιδας κατά το ήμισυ. Επιπλέον, μεταξύ των ασθενών που έπασχαν από βλεννογονίτιδα, η γέλη περιορίζει τη διάρκεια της πάθησης για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) ) στις 3 Ιουνίου 2018 στο Σικάγο.