Skip to main content

Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της β-θαλασσαιμίας

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Νέα γονιδιακή θεραπεία για τη β-θαλασσαιμία παρουσιάστηκε στο 25ο  Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιματολογίας (EHA25) από την  bluebird bio.  Πρόκειται για τα δεδομένα 3 μελετών φάσης ΙΙΙ που αφορούν σε μια γονιδιακή θεραπεία η οποία πέτυχες τη μείωση των μεταγγίσεων σε πολλούς ασθενείς με διάφορους γονοτύπους.

Οι ασθενείς με γονότυπο TDT δεν παράγουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια και δεν μπορούν να επιζήσουν χωρίς χρόνιες μεταγγίσεις. Για τους ασθενείς, αυτό σημαίνει απαραίτητες επισκέψεις σε νοσοκομείο ή κλινική για όλη τους τη ζωή και εξάρτηση από μια συχνά αναξιόπιστη παροχή αίματος, η οποία συνδυάζει τις προκλήσεις της διαχείρισης αυτής της ασθένειας.

Η γονιδιακή θεραπεία για τη β-θαλασσαιμία είναι μια εφάπαξ θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της υποκείμενης γενετικής αιτίας της TDT προσθέτοντας λειτουργικά αντίγραφα μιας τροποποιημένης μορφής του γονιδίου β-σφαιρίνης (βA-T87Q- γονίδιο σφαιρίνης) στα αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα (αιμοσφαίρια) του ασθενούς (HSC). Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για δότη HSC από άλλο άτομο, όπως απαιτείται για την αλλογενή μεταμόσχευση HSC (allo-HSCT). Αφού πλέον ένας ασθενής έχει το βA-T87Q-γονίδιο σφαιρίνης, έχει τη δυνατότητα να παράγει HbAT87Q, που είναι Hb που προέρχεται από γονιδιακή θεραπεία, σε επίπεδα που μπορεί να εξαλείψουν ή να μειώσουν σημαντικά την ανάγκη για μεταγγίσεις.

Συνολικά, 60 παιδιατρικοί, έφηβοι και ενήλικες ασθενείς με  όλους τους γονότυπους TDT έχουν υποβληθεί σε αυτή τη γονιδιακή θεραπεία για τη β-θαλασσαιμία στις μελέτες Φάσης 1/2 Northstar (HGB-204 και HGB-205) και στις  μελέτες  Φάσης 3 Northstar-2 (HGB-207) καθώς και Northstar-3 (HGB-212) από τις 3 Μαρτίου 2020 και τα δεδομένα από αυτές, έδειξαν ότι τόσο οι παιδιατρικοί ασθενείς και οι έφηβοι όσο και οι ενήλικες ασθενείς με μια σειρά από γονότυπους εξαρτώμενους από τη μετάγγιση Β-Θαλασσαιμίας (TDT) πέτυχαν και διατήρησαν ανεξαρτησία από μεταγγίσεις (TI) με σημαντικά βελτιωμένα επίπεδα Hb (Hemoglobin) δηλαδή ερυθρών αιμοσφαιρίων.