Skip to main content

Σημαντική η επίπτωση στη ζωή των ασθενών από την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) -World MS Day- η 30ή Μαΐου και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑΜΣκΠ) στέλνει το μήνυμα My Invisible MS -«Η αόρατή μου Πολλαπλή Σκλήρυνση» και θέτει ως προτεραιότητα την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα αφανή συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και την επίσης μη ορατή επίπτωσή της στην ποιότητα ζωής.

Η Α΄ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, κα Μόιρα Τζίτζικα αναφερόμενη στα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα Πανελλαδικής έρευνας της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Σεπ 2018- Δεκ 2018 σχετικά με τις απόψεις των ασθενών για τη νόσο τους, την επιβάρυνση που υφίστανται οι ίδιοι και το περιβάλλον τους, τη διαχείριση των συμπτωμάτων και τις ανάγκες τους για παροχή υποστήριξης είπε, ότι οι ασθενείς, θεωρούν πως η νόσος έχει επηρεάσει την καθημερινότητα τους σε αρκετούς τομείς κάνοντας τη ζωή τους πιο δύσκολη σωματικά και συναισθηματικά.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ασθενείς, η κόπωση και οι διαταραχές στη βάδιση αποτελούν τα κυριότερα συμπτώματα που τους δυσκολεύουν και έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτούς και τους οικείους τους.

Η μεγαλύτερη επίπτωση στην επαγγελματική ζωή ήταν η ολική ή μερική διακοπή της εργασίας – 87% δήλωσαν ότι επηρεάστηκε η ζωή τους μετά τη διάγνωση. Όμως και οι κοινωνικές δραστηριότητες, επηρεάζονται συνολικά σε ποσοστό 67%.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και του Συλλόγου Ατόμων με ΣκΠ, κα. Βασιλική Μαράκα, τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να ενημερωθεί το κοινό για την επίδραση των αφανών συμπτωμάτων της νόσου ώστε να κατανοούν τις δυσκολίες των ατόμων που ζουν με την πολλαπλή σκλήρυνση, να τα αποδέχονται  και να τα υποστηρίζουν. Ιδιαίτερα όπως είπε, οι οικείοι και οι φροντιστές, όπως και οι εργοδότες θα πρέπει να δείχνουν κατανόηση και ανεκτικότητα στις παροδικές εκφάνσεις της νόσου.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Ο κ. Κωνσταντίνος Σπέγγος, Αν. Καθηγητής Νευρολογίας, αναφερόμενος στη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου τόνισε, ότι αναμένεται να ενισχυθεί η «φαρέτρα» των γιατρών με νέες αγωγές που θα αφορούν ασθενείς με υποτροπιάζουσα υψηλής ενεργότητας ΠΣ καθώς και για περιπτώσεις πρωτοπαθώς προϊούσας ΠΣ.

Επιπλέον, αναμένονται θεραπείες στο κοντινό μέλλον για ασθενείς με δευτεροπαθώς προϊούσα νόσο θα καλύπτουν πλέον ολόκληρο το φάσμα της ΠΣ.