Skip to main content

Ο κορωνοϊός σε σχέση με τα παιδιά και τους εφήβους

Ο κορωνοϊός σε σχέση με τα παιδιά και τους εφήβους απασχόλησε τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια του ηλεκτρονικού Συμποσίου με θέμα «Νόσος COVID-19 & Παιδιατρική Ενδοκρινολογία» που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής & Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και του Ινστιτούτου Βιολογίας & Ιατρικής του Στρες.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Αθανάσιος Μίχος τα στοιχεία για τον κορωνοϊό SARS-COV-2 σε παιδιά, εφήβους και νέους, δείχνουν ότι στις ηλικίες 0-17 ετών ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλός (4,3%) ενώ δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος στη χώρα μας. Γενικά σημείωσε ότι η νόσος στα παιδιά έχει ήπια συμπτωματολογία και ομαλή εξέλιξη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σύνδεση του COVID-19 με υπερ-φλεγμονώδη σύνδρομα στα παιδιά (π.χ. Kawasaki), αναφερόμενος σε στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, καθώς όπως είπε, στην Ελλάδα λόγω των χαμηλών ποσοστών νόσησης δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν αυξημένα κρούσματα τέτοιων συνδρόμων.

Μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και την τήρηση των μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής των παιδιών και εφήβων που νοσούν από ενδοκρινοπάθειες έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας Ευαγγελία Χαρμανδάρη, η οποία μίλησε για τους κινδύνους που υπάρχουν για αυτά τα άτομα από την πανδημία του COVID-19.

Για την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου για τη νόσο COVID-19 μίλησε η παιδίατρος – ενδοκρινολόγος Μαρία Καράντζα – Χαρώνη, η οποία επέστησε την προσοχή στο πρόβλημα της παχυσαρκίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και ειδικά στην Ελλάδα, όπου το 25,3% των παιδιών είναι υπέρβαρα και το 18% παχύσαρκα, με την τάση να δείχνει επιδείνωση στο μέλλον.

Όπως είπε, παρότι τα στοιχεία για τα παιδιά είναι περιορισμένα, λόγω των χαμηλών ποσοστών νόσησης, για τους ενηλίκους η παχυσαρκία θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για σοβαρή νόσηση από τον COVID-19.

Γι’ αυτό και ανέφερε ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας καθημερινής ρουτίνας με πιο υγιεινές συνήθειες (σπιτικό φαγητό, άσκηση, αποχή από την οθόνη κ.λπ.) για την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ενώ, η παιδίατρος – παιδοενδοκρινολόγος Μαρία Παπαγιάννη αναφέρθηκε στα παιδιά και τους εφήβους που νοσούν με Διαβήτη, τονίζοντας ότι είναι ούτως ή άλλως παράγοντας υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης, γι’ αυτό απαιτείται προσοχή.

Ωστόσο, τόνισε ότι η πιθανότητα νόσησης των παιδιών με COVID-19 είναι σχετικά μικρή και γι’ αυτό είναι σημαντικό οι αυστηροί περιορισμοί να αφορούν τα παιδιά με αρρύθμιστο διαβήτη, προσθέτοντας ότι η επιστροφή στην ομαλότητα πρέπει να αφορά όλους.