Της Ανθής Αγγελοπούλου
Οι επιστήμονες αποκάλυψαν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η έντονη πολιτική αντιπαράθεση και τα debate που γίνονται αναφορικά με τους προτεινόμενους νόμους που περιλαμβάνουν περιθωριοποιημένες ομάδες, όπως οι συζητήσεις για τα δικαιώματα των LGBT ή ΛΟΑΤ ατόμων, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του εκφοβισμού που συνδέεται με την ταυτότητα των μαθητών στα σχολεία. Είναι η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα που έχει εξετάσει τη σύνδεση αυτή.
Τι σημαίνει ΛΟΑΤ ή LGBT
Τα αρχικά ΛΟΑΤ (αγγλικά LGBT, Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) αναφέρονται συνολικά στα Λεσβιακα, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα. Ο όρος μπορεί μερικές φορές να συναντάται και ως ΛΟΑΔ, ερμηνεύοντας τα τρανσεξουαλικά άτομα στην ελληνική γλώσσα ως διαφυλικά ή διεμφυλικά.
Σύμφωνα με την αναφορά της κας Δάφνης Σωτήρχου στη νομική εφημερίδα curia.gr, έως τη δεκαετία του ’60 δεν υπήρχε συγκεκριμένη ονομασία που να περιγράφει τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες εκτός από τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς της ετεροφυλόφιλης κοινωνίας. Τις τελευταίες δεκαετίες οι ΛΟΑΤ κοινότητες μάχονται για να εξαλείψουν τις διακρίσεις εις βάρος τους και να προωθήσουν πολιτικές ίσων δικαιωμάτων με τον ετερόφυλο πληθυσμό, έτσι ώστε η κατοχύρωση πάσης φύσεως δικαιωμάτων να γίνει κοινή για όλους.
Δημοψηφίσματα και πολιτικές συζητήσεις αυξάνουν τα κρούσματα ομοφοβικού εκφοβισμού
Στη νέα μελέτη του περιοδικού Pediatrics, οι επιστήμονες της Σχολής Columbia Mailman, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν και του Πανεπιστημίου της πολιτείας του Τέξας, διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια ενός δημοψηφίσματος για την απαγόρευση του ομοφυλοφιλικού γάμου στην Καλιφόρνια, οι νέοι ανέφεραν ότι υπήρξε πολύ πιο ομοφοβικός εκφοβισμός. Στην πραγματικότητα, ο ομοφοβικός εκφοβισμός έφτασε στο ανώτατο όριο της σχολικής χρονιάς και μειώθηκε μετά τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την εν λόγω πρωτοβουλία (η πρόταση 8 η οποία τελικά υποχώρησε).
Όπως εξήγησε ο Stephen Russell, συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του Τμήματος Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Οικογενειακών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, τα δεδομένα δείχνουν αρκετά ξεκάθαρα ότι ο ομοφοβικός εκφοβισμός κορυφώθηκε στην Καλιφόρνια κατά τη στιγμή της συζήτησης της πρότασης 8. Και ενώ όλοι πιστεύουν ότι οι νέοι δεν ακούνε τι λένε οι ενήλικες και οι νομοθέτες, αποδεικνύεται ότι τελικά ακούνε τα πάντα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελέτη παρέχει εμπειρικές αποδείξεις ότι οι δημόσιες συζητήσεις σχετικά με πολιτικές και νόμους που περιλαμβάνουν περιθωριοποιημένες ομάδες μπορούν να οδηγήσουν τους φοιτητές να στοχεύσουν σε νέους ανθρώπους που αναγνωρίζονται ως μέλη αυτών των ομάδων.
Σύμφωνα με το Mark Hatzenbuehler, πρώτο συγγραφέα της μελέτης και αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνιο-ιατρικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, κάθε είδους δημοψήφισμα για τα δικαιώματα των μειονοτικών ομάδων εμφανίζονται περίπου στο ήμισυ των ΗΠΑ και τα ευρήματα δείχνουν ότι ο δημόσιος λόγος γύρω από αυτές τις ψήφους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εκφοβισμό με βάση τη μεροληψία.
Η μελέτη εξέτασε τα ετήσια στοιχεία από περίπου 5 εκατομμύρια μαθητές μέσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περισσότερα από 5.000 σχολεία στην Καλιφόρνια από το 2001 έως το 2015 και αν οι φοιτητές είχαν βιώσει από οποιαδήποτε θέση ομοφοβικό εκφοβισμό.
Μεταξύ του σχολικού έτους 2001-02 και του σχολικού έτους 2008-09, κατά τη διάρκεια του οποίου διεξήχθη η ψηφοφορία επί της πρότασης 8, αυξήθηκε το ποσοστό ομοφοβικού εκφοβισμού από 7,6% των φοιτητών σε ποσοστό 10,8% – αύξηση κατά 30% – καθώς οι τάσεις σε άλλους τύπους εκφοβισμού που σχετίζονται με τη φυλή ή την εθνικότητα, τη θρησκεία και το φύλο μειώθηκαν. Ο ομοφοβικός εκφοβισμός κορυφώθηκε εκείνο το έτος, με το 10,8% των φοιτητών να αναφέρουν ότι βιώσαν εκφοβισμό, αλλά το ποσοστό μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο μετά.
Ο Russell επεσήμανε ότι το ποσοστό ομοφοβικού εκφοβισμού ήταν υψηλότερο ακόμη και από τον εκτιμώμενο πληθυσμό των ΛΟΑΤ φοιτητών.
Πολλά σχολεία έχουν πρωτοβουλίες για την αποφυγή του εκφοβισμού και της μεροληψίας, οπότε και η ερευνητική ομάδα εξέτασε αν οι πανεπιστημιουπόλεις με ένα σωματείο Gay Straight Alliance (GSA) αντιμετώπισαν περιστατικά κατά του ομοφοβικού εκφοβισμού.
Διαπίστωσαν, ότι τα ποσοστά ομοφοβικού εκφοβισμού στην πραγματικότητα ήταν χαμηλότερα στις πανεπιστημιουπόλεις με αυτές τις ομάδες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2008-09. Για παράδειγμα ο ομοφοβικός εκφοβισμός ήταν κάτω από το 10% στις πανεπιστημιουπόλεις με οργανώσεις GSA και σχεδόν 13% στις πανεπιστημιουπόλεις που δεν είχαν τέτοιες οργανώσεις.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του εκφοβισμού και της μεροληψίας στην ψυχική υγεία είναι καλά εδραιωμένες, αλλά αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ποιοι παράγοντες στον πολιτισμό και την κοινωνία συμβάλλουν στον εκφοβισμό.
Επειδή η έκθεση των ερευνητών δείχνει ότι ο δημόσιος λόγος μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν θετική επίπτωση στις συζητήσεις των πολιτικών και όχι μόνο, που επικεντρώνονται σε περιθωριοποιημένες ή μειονοτικές ομάδες.
Όπως επεσήμανε ο Russell, οι πολιτικές και οι εκστρατείες που σχετίζονται με το Black Lives Matter, τη μετανάστευση κ.λπ., επηρεάζουν την κοινωνία και ειδικότερα, την υγεία και την ευημερία της νεολαίας. Οι συνέπειες αυτές λοιπόν των δημόσιων και πολλές φορές αμφισβητούμενων συζητήσεων που εμφανίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη δημόσια υγεία, από ότι γνώριζαν αλλά και νόμιζαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί, ειδικά για τον ψυχισμό των νέων ανθρώπων.
Πηγές:
https://www.mailman.columbia.edu/
https://www.news-medical.net/news/20190513/Political-discourse-about-laws-involving-marginalized-groups-can-increase-bullying-among-students.aspx