Skip to main content

Το DNA των μικροβίων δείχνει ποιοι είμαστε

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Έρικ Φραντσόζα του Τμήματος Βιοστατιστικής, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανθρωπίνου Μικροβίωματος, έκαναν μία μελέτη με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού ώστε να δουν το οικοσύστημα βακτηρίων που έχει κάθε άνθρωπος επάνω του κατά πόσο τον επηρεάζει.

Όπως ανέφεραν στο περιοδικό «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν δείγματα μικροβίων που είχαν πάρει από το σάλιο, το δέρμα, τα κόπρανα, τον κόλπο και άλλα σημεία του σώματος από 242 άτομα.

Με τη βοήθεια του λογισμικού διαπίστωσαν ότι, παρόλο που το μικροβίωμα διαχρονικά εμφανίζει αλλαγές, ανάλογα με τη διατροφή, το περιβάλλον, την υγεία κ.λπ. του κάθε ανθρώπου, ωστόσο έχει και μια σταθερή πλευρά σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η πιο αναλυτική ανάλυση έγινε από τα δείγματα των κοπράνων και όχι του δέρματος. Όπως λένε οι επιστήμονες με τη μέθοδο αυτή θα μπορεί να γίνεται καλύτερη ταυτοποίηση των ανθρώπινου DNA, καταρρίπτονται μέθοδοι ταυτοποίησης που υπήρχαν μέχρι σήμερα καθώς τα αποτελέσματα της νέας μεθόδου είναι πολύ πιο στοχευμένα και πιο αποτελεσματικά.