Ελπίδα για τα παιδιά που πάσχουν από νευροβλάστωμα δίνει η μελέτη επιστημόνων στην Αυστραλία, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό σε έναν χρόνο να έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα φάρμακο για την ασθένεια, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει θεραπεία.
Το φάρμακο αναπτύσσουν ερευνητές από την ένωση για την αντιμετώπιση του καρκίνου στα παιδιά «Children’s Oncology Drug Alliance» (CODA), σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η θεραπεία βασίζεται σε ένα φάρμακο που περιέχει αντι-τροπομυοσίνες, το οποίο στοχεύει στη δομή των καρκινικών κυττάρων προκαλώντας την καταστροφή τους και αφήνοντας ανέγγιχτο τον υγιή ιστό.
Όπως εξήγησε ο Πίτερ Σμιθ, καθηγητής Ιατρικής με ειδίκευση στην ογκολογία των παιδιών και κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας, το φάρμακο αυτό αποτελεί την πιο σημαντική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της συγκεκριμένης ασθένειας τα τελευταία είκοσι χρόνια, ενώ υπόσχεται πολύ καλά αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα θα έχουν μεγάλη διάρκεια.
Σύμφωνα με την επιστημονική ανακοίνωση, το φάρμακο βρίσκεται ήδη στο τέλος της προκλινικής έρευνας, ενώ οι κλινικές μελέτες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ σε διάστημα μόλις ενός έτους.
Παράλληλα, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν και μια άλλη μορφή του φαρμάκου, που θα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του οργανισμού των ενηλίκων.
Το νευροβλάστωμα είναι μία από τις πιο σοβαρές μορφές παιδικού καρκίνου, ενώ εξαιτίας του χάνουν τη ζωή τους στην Αυστραλία τρία παιδιά κάθε εβδομάδα.