Skip to main content

Στόχος ο ασθενής και όχι ο ιός για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος

Οι επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν τρόπο να καταπολεμήσουν το κοινό κρυολόγημα. Αντί να επιτεθούν στον ίδιο τον ιό, ο οποίος έρχεται σε εκατοντάδες εκδοχές, η θεραπεία θα στοχεύει στον ίδιο τον ασθενή.

Σύμφωνα με τις εργαστηριακές μελέτες, αναστέλλουν μια πρωτεΐνη-κλειδί που ονομάζεται NMT, Nature Chemistry στα κύτταρα του σώματος στην οποία καταφεύγουν συνήθως ιοί για αυτοαναδιπλασιασμό και μετά εξαπλώνονται. Αν αυτό γίνει αρκετά νωρίς τότε σταματά τα ίχνη του ιού πριν εξαπλωθούν.

Μάλιστα, οι ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο προσπαθούν για να κάνουν μια εισπνεόμενη μορφή  φαρμάκου, για να μειώσουν την πιθανότητα παρενεργειών.

Η δοκιμή στο εργαστήριο, λειτούργησε μέσα σε λίγα λεπτά από την εφαρμογή σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα, στοχεύοντας στην ανθρώπινη πρωτεΐνη NMT, Nature Chemistry.

Όλα τα στελέχη του ιού χρειάζονται αυτή την ανθρώπινη πρωτεΐνη για να φτιάξουν νέα αντίγραφα του εαυτού τους.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ed Tate, η ιδέα ήταν να μπορεί να δοθεί σε κάποιον όταν πρώτα μολυνθεί και αυτό να σταματήσει τον ιό να μην μπορεί να αναπαραχθεί και να εξαπλωθεί. Ακόμη και αν το κρύωμα έχει εμφανιστεί, θα μπορούσε ακόμα να βοηθήσει να μειωθούν τα συμπτώματα.

Αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά χρήσιμο για τους ανθρώπους με προβλήματα υγείας όπως το άσθμα, που μπορεί να αρρωστήσουν από κρυολόγημα.

Είπε ότι στοχεύοντας τον άνθρωπο και όχι η λοίμωξη η ιδέα ήταν «λίγο ριζοσπαστική» αλλά είχε νόημα επειδή ο ιικός στόχος ήταν τόσο δύσκολος.

Οι ιοί του κρυολογήματος δεν είναι μόνο άφθονοι και ποικίλοι, αλλά εξελίσσονται γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα αντοχή στα φάρμακα.

Στις εργαστηριακές μελέτες το φάρμακο δοκιμής φαίνεται ότι «χτυπά» τον ιό χωρίς να βλάπτει τα ανθρώπινα κύτταρα όμως όπως είπε, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες ότι δεν είναι τοξικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Δρ. Peter Barlow από τη Βρετανική Εταιρεία Ανοσολογίας επεσήμανε ότι η μελέτη διεξήχθη εξ ολοκλήρου in vitro – χρησιμοποιώντας κύτταρα από ρινοϊό για τη μοντελοποίηση λοίμωξης στο εργαστήριο – και δείχνει πολλά υποσχόμενη όσον αφορά την τελική ανάπτυξη μιας φαρμακευτικής αγωγής για την καταπολέμηση των επιπτώσεων αυτού του ιού σε ασθενείς.

Καταπολέμηση κρυολογήματος

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το κρυολόγημα εξαπλώνεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο. Και οι ιοί που προκαλούν τις λοιμώξεις μπορούν να ζήσουν σε χέρια και επιφάνειες για 24 ώρες.

Τα παυσίπονα και τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει τίποτα που θα σταματήσει τη μόλυνση.

Μπορείτε να «αρπάξετε» κρυολόγημα από:

  • εισπνοή μικροσκοπικών σταγονιδίων υγρού που περιέχουν τον ιό – αυτά εκτοξεύονται στον αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται
  • όταν αγγίζετε ένα αντικείμενο ή μια μολυσμένη επιφάνεια από σταγονίδια και στη συνέχεια αγγίζετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας
  • όταν αγγίζετε το δέρμα κάποιου που έχει τα μολυσμένα σταγονίδια στο δέρμα του και στη συνέχεια αγγίξετε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας

Τα συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή, το φτερνίσματα και ο πονόλαιμος συνήθως έρχονται γρήγορα και κορυφώνονται μετά από μερικές ημέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μετά από περίπου μια εβδομάδα. Αλλά ένας ήπιος βήχας μπορεί να παραμείνει για μερικές εβδομάδες.