Skip to main content

Οφθαλμολογικό τσεκάπ αποδείχθηκε σωτήριο για νεαρό με λευχαιμία

Μια οφθαλμολογική εξέταση σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO), στάθηκε σωτήρια για έναν 15χρονο από το Μισισίπι των ΗΠΑ, καθώς ο γιατρός ανακάλυψε ότι υπήρχαν ενδείξεις λευχαιμίας στον οργανισμό του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ), ο νεαρός Nick Myers επισκέφθηκε τον οφθαλμίατρο για εξέταση ρουτίνας καθώς λίγο καιρό πριν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το τουρνουά, είχε κάνει πλήρες ιατρικό τσεκάπ και όλες οι εξετάσεις είχαν βγει φυσιολογικές.

Ο Dr. Gene Gaddy. M.D., εξετάζοντας τον νεαρό ανακάλυψε ότι η καλύτερη όραση του Nick, ακόμα και με τα γυαλιά του, ήταν 20/25 και στα δύο μάτια. «Σκέφτηκα ότι μοιάζει καλή, αλλά για την ηλικία του Nick το φυσιολογικό είναι 20/20» επεσήμανε ο οφθαλμίατρος. Έτσι, αποφάσισε να του κάνει βυθοσκόπηση, μία εξέταση που επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει προσεκτικά το πίσω μέρος του ματιού, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα ο οποίος διαθέτει πολλά αγγεία. Τότε ανακάλυψε δύο μικροσκοπικές κηλίδες αίματος στον αμφιβληστροειδή. Ο Dr Gaddy προβληματίστηκε από την εικόνα του Nick, καθώς η χλωμάδα έδειχνε σαν να είχε αναιμία γεγονός που ταίριαζε με το ότι ήταν αθλητής. Έτσι προέτρεψε τη μητέρα του να τον πάει για αιματολογικές εξετάσεις.

Λίγες ώρες αργότερα οι εξετάσεις αίματος επιβεβαίωσαν τις υποψίες του οφθαλμιάτρου αφού διαπιστώθηκε ότι ο Nick είχε πάνω από 50.000 λευκά αιμοσφαίρια, όταν το ανώτατο φυσιολογικό είναι τα 10.000 και η αιμοσφαιρίνη του ήταν κάτω από 4 γραμμάρια, όταν θα έπρεπε να κυμαινόταν από 12-18.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων της Νέας Ορλεάνης διέγνωσαν οξεία λεμφοβλαστική αναιμία και υπέβαλαν το Nick αμέσως σε θεραπεία. Ο Nick πέρασε τρία χρόνια αλλεπάλληλων κύκλων χημειοθεραπείας, αλλά σήμερα βρίσκεται πια σε ύφεση και είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι.

Οι γιατροί που τον θεράπευσαν πιστεύουν ότι εκείνο το τυχαίο οφθαλμολογικό τσεκάπ τού έσωσε τη ζωή, γιατί αν δεν είχε γίνει η διάγνωση τη χρονική στιγμή που έγινε, το πιθανότερο ήταν να έχει πεθάνει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO), να δημοσιοποίησει το περιστατικό θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ευαισθητοποιήσει τους γονείς και όχι μόνο για την αξία του προληπτικού τσεκάπ στα μάτια.

Σχολιάζοντας το περιστατικό αυτό, ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, επισημαίνει ότι τα μάτια διαθέτουν ένα πολύπλοκο σύστημα λεπτών αγγείων στα οποία μπορεί να φανούν ανωμαλίες πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι σε άλλα σημεία του σώματος, ενώ γενικά είναι πολύ ευαίσθητα και επηρεάζονται εύκολα από παθήσεις που προσβάλλουν όλο το σώμα.

Στα νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν οφθαλμολογικές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται η αναιμία, ο ίκτερος, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, αυτοάνοσες ασθένειες (π.χ. πολλαπλή σκλήρυνση, νόσος του Graves, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα), ορισμένες μορφές καρκίνου κ.λπ.

Και όπως λέει ο ίδιος, αν και τα πιθανά οφθαλμικά συμπτώματα είναι διαφορετικά ανάλογα με το συστηματικό νόσημα, «τα πιο συνηθισμένα είναι αλλαγές στην οπτική οξύτητα, θόλωμα της όρασης, διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά) και απώλεια της όρασης», υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η διάγνωση είναι εντελώς τυχαία.