Οι νέες θεραπείες για τη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια θα αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα συζήτησης των επιστημόνων στο το 45ο Πανελλήνιο Ενδοκρινολογικό Συνέδριο, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ κα Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη επιπλοκή καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 30%-50% των ασθενών με πάθηση του θυρεοειδούς θα εμφανίσει μια μορφή θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας.
Εξ αυτών, το 3%-5% θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα τα οποία πολλές φορές οδηγούν σε σημαντική απώλεια όρασης.
Οι πιο πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η ασθένεια πλήττει 16/100.000 γυναίκες και 3/100.000 άνδρες. Όμως οι άνδρες παρόλο που είναι λιγότεροι σε αριθμό ασθενών υποφέρουν από τις πλέον βαριές μορφές της ασθένειας. Επιπροσθέτως, οι καπνιστές κινδυνεύουν μέχρι και 6 φορές περισσότερο να παρουσιάσουν θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια.
Οι νέες θεραπείες που αφορούν στη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια θα αναλυθούν στο συνέδριο από τον καθηγητή Petro Perro από το πανεπιστήμιο του Newcastle, ενώ, η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας κ. Μαρία Αλεβιζάκη θα μιλήσει για τις καινούργιες θεραπείες για τον καρκίνο του θυρεοειδούς, ο οποίος αποτελεί τη συχνότερη νεοπλασία των ενδοκρινών αδένων με ποσοστό 90%.
Όπως λέει η κα Αλεβιζάκη, ο καρκίνος αυτός αντιστοιχεί στο 1%-2% των συμπαγών νεοπλασμάτων με ετήσια παγκόσμια επίπτωση που κυμαίνεται από 0,5 έως 10 νέους ασθενείς το έτος ανά 100.000 κατοίκους. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι 45-50 έτη και εμφανίζεται πολύ σπάνια σε άτομα νεότερα των 16 ετών. Στην Ελλάδα η επίπτωση κυμαίνεται στους 1,6 νέους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο η επίπτωσή του έχει αυξηθεί σημαντικά χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση της θνητότητας.