Skip to main content

Νέα όπλα για την αντιμετώπιση των καρκίνων του παχέος εντέρου

Η TA.M.I.S (Διαπρωκτικη Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική) μαζί με την TaTME (Transanal Total Mesorectal Excision), είναι δύο νέες τεχνικές, που επί της ουσίας αποτελούν τα νέα όπλα στην φαρέτρα των χειρουργών για την αντιμετώπιση των καρκίνων του παχέος εντέρου.

Αναλύοντας τις δύο αυτές τεχνικές, ο Διευθυντής χειρουργικής του Metropolitan Hospital, Δρ. Θωμάς Διαμαντής επισημαίνει ότι, με  την TA.M.I.S. οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα πλέον να αφαιρούν, μεγάλους πολύποδες ορθού με δυσπλασία, κακοήθη νεοπλάσματα στο αρχικό στάδιο (Τ1Ν0Μ0) όπως και  τον καρκίνο του πρωκτού σε αρχικά στάδιο, πού δυστυχώς πλήττει πλέον και άτομα κάτω των 40χρόνων.

Η νέα σύγχρονη χειρουργική τεχνική γίνεται διαμέσου του πρωκτού χωρίς τομές στην κοιλιακή χώρα, με χρήση λαπαροσκοπικών εργαλείων και αφαιρείται ο όγκος μαζί με το αντίστοιχο τμήμα του εντέρου και στη συνέχεια γίνεται συρραφή του ανοίγματος. Η διάρκεια νοσηλείας είναι συνήθως 24-48ωρες και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο με απλές οδηγίες.

Η Ta-TME (Transanal Total Mesorectal Excision), από την άλλη είναι η εξέλιξη, όπως λέει, στην χειρουργική του καρκίνου του ορθού. Χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα χειρουργικά μηχανήματα και εφαρμόζεται με διπλή προσπέλαση σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών όγκων του ορθού πολύ κοντά στον πρωκτό. Στις επεμβάσεις με Ta-TME γίνεται αφαίρεση ολόκληρου του ορθού, του όγκου και των λεμφαδένων διά μέσου του πρωκτού και ταυτόχρονη λαπαροσκοπική κινητοποίηση του παχέος εντέρου για τη δημιουργία αναστόμωσης. Με την τεχνική αυτή αφαιρούνται λεμφαδένες και όγκοι που βρίσκονται πολύ κοντά στον δακτύλιο αποφεύγοντας την κολοστομία (παρά φύση έδρα).

Αναφερόμενος στο καρκίνο του παχέος έντερου, ο Δρ. Θωμάς Διαμαντής σημειώνει ότι πρόκειται για τους πιο συχνούς καρκίνους στον άντρα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και στις γυναίκες μετά του μαστού. Δυστυχώς, όπως λέει, τα τελευταία χρόνια πλήττει άτομα κάτω των 40χρόνων. Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του είναι η διατροφή με λίπη και ζωικά λευκώματα, η κληρονομικότητα, η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, και η πολυποδίαση. 

Η θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή ή αλλιώς κολεκτομή, του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου ή και ολόκληρου. Ωστόσο, η εξέλιξη της χειρουργικής σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία του 21ου αιώνα δίνουν τη δυνατότητα στη χειρουργική του παχέος εντέρου να επέμβει με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο (minimalinvasivesurgery) .Έτσι έχουμε τη λαπαροσκοπική κολεκτομή, όπου στη χειρουργική του παχέος εντέρου, τα πλεονεκτήματα υπερέχουν κατά πολύ, για τον ασθενή, έναντι της ανοικτής χειρουργικής.