Skip to main content

Μελέτη συνδέει τη μακροπρόθεσμη χρήση ορισμένων φαρμάκων με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας

Στην Αγγλία, 1,5 έως 2 εκατομμύρια άτομα πιθανόν να παίρνουν αντιχολινεργικά φάρμακα για την κατάθλιψη, τα προβλήματα του Πάρκινσον και της ουροδόχου κύστης.

Σε μελέτη που έγινε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας βρήκαν περισσότερες περιπτώσεις άνοιας σε ασθενείς που λάμβαναν μεγαλύτερες ποσότητες των συνταγογραφούμενων αντιχολινεργικών φαρμάκων.

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό «Alzheimer’s Society» και δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, εξέτασε τα ιατρικά αρχεία των 40.770 ασθενών ηλικίας 65 – 99 ετών με διάγνωση άνοιας μεταξύ Απριλίου 2006 και Ιουλίου 2015 και τις συνέκρινε με 283.933 άτομα χωρίς άνοια. Ανέλυσε επίσης περισσότερες από 27 εκατομμύρια συνταγές, καθιστώντας τη έτσι, ως τη μεγαλύτερη μελέτη αυτού του είδους, αναφορικά με το μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των αντιχολινεργικών φαρμάκων σε σχέση με την άνοια.

Μπορεί οι ερευνητές να διαπίστωσαν ότι τα άτομα που λάμβαναν αυξημένες ποσότητες συνταγογραφούμενων αντιχολινεργικών φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες όπως κατάθλιψη, πάρκινσον κ.λπ. να παρουσίασαν άνοια, ωστόσο, η μελέτη δεν διαπίστωσε κανένα κίνδυνο στη λήψη άλλων αντιχολινεργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία κοινών παθήσεων όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η νόσος του “ταξιδιού” και οι κράμπες στο στομάχι.

Τι είναι όμως τα αντιχολινεργικά φάρμακα; Είναι σκευάσματα που μπλοκάρουν την ακετυλοχολίνη, έναν χημικό αγγελιοφόρο που μεταφέρει σήματα στο νευρικό σύστημα. Ορισμένα από αυτά είναι διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή και κάποια άλλα λαμβάνονται για πιο απλές παθήσεις και δεν χρειάζονται συνταγή.

Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι ασθενείς αυτοί δεν θα πρέπει να σταματήσουν να παίρνουν τις θεραπείες τους, καθώς τα οφέλη από αυτήν μπορεί να αντισταθμίσουν κάθε κίνδυνο.

«Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς εάν παίρνουν κάποιο από αυτά τα φάρμακα; Το πιο σημαντικό είναι “να μην πανικοβληθούν”», επισημαίνει ο Dr. Ian Maidment, από το Πανεπιστήμιο Aston. «Μην κάνετε τίποτα ξαφνικό, μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας. Αν ανησυχείτε, πηγαίνετε και μιλήστε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας». είπε στο BBC ο Dr. Maidment.

Η μη λήψη των συνταγογραφούμενων αυτών φαρμάκων θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, είπε ο Dr Maidment. Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης χωρίς θεραπεία αποτελεί επίσης ένα κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν από αυτό, έτσι , λαμβάνοντας τη θεραπεία τους είναι θέμα εξισορρόπησης των κινδύνων», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της έρευνας για το Alzheimer’s Society, Dr. James Pickett, δήλωσε στο BBC ότι σε σύγκριση με τον κίνδυνο να προκληθεί άνοια από έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, ο πιθανός κίνδυνος ενός αντιχολινεργικού φαρμάκου που συνέβαλε στην εμφάνιση της

νόσου ήταν “αρκετά μικρός”. Επίσης συμπλήρωσε, ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς ποιός έχει πιο αυξημένο κίνδυνο και ποιος όχι από όσους λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα».

Ο Διευθυντής του Alzheimer’s Research στο Ηνωμένο Βασίλειο, Dr. Carol Routledge τόνισε ότι «η μελέτη δεν διερεύνησε τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή τη σύνδεση μεταξύ των αντιχολινεργικών και του κινδύνου άνοιας και οι ερευνητές θα χρειαστεί να αξιοποιήσουν αυτά τα ευρήματα σε μελλοντικές μελέτες».

Ο Εθνικός Διευθυντής της Έρευνας για την Άνοια, καθηγητής Martin Rossor τόνισε από τη μεριά του , ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι προσεκτικοί όλοι με τις συνδέσεις αυτές δεδομένου ότι δεν αποδεικνύουν την αιτιώδη συνάφεια .

Ενώ, ο καθηγητής πανεπιστημιακής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Rob Howard, ανέφερε ότι «είναι πιθανό η χρήση κάποιων από αυτά τα φάρμακα να μπορεί να θεραπεύσει τα πολύ πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ, τα οποία μπορούν να συσχετιστούν με χαμηλή διάθεση και με τις λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, πολλά χρόνια πριν από την ανάπτυξη άνοιας ».