Της Ανθής Αγγελοπούλου
Στις 24 Μαρτίου 2020 περιμένοντας τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τα κρούσματα και τις απώλειες του κορωνοϊού πάθαμε ένα μεγάλο σοκ. Ακούσαμε το όνομα του γνωστού ορειβάτη Μιχάλη Τσουκιά και μας συγκλόνισε ενώ συγχρόνως, τα ερωτήματα που τέθηκαν από όλους μας ήταν πολλά. Ο Μιχάλης ήταν το πρώτο θύμα του κορωνοϊού που δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και ενώ κέρδισε τις μάχες με τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου έχασε τη μάχη με τον ιό.
Ο περασμένος Μάρτιος και όλα αυτά που βιώναμε, ήταν ακόμα κάτι πολύ καινούργιο για όλους μας. Κανείς δεν περίμενε ότι η πανδημία θα κρατούσε τόσο πολύ, ούτε ότι θα μετρούσαμε χιλιάδες απώλειες στη χώρα μας.
Προσωπικά ήταν σαν να έφαγα ένα άσχημο χαστούκι. Ο ιδρυτής της Trekking Hellas Μιχάλης Τσουκιάς, ο ορειβάτης Μιχάλης, ο συνεργάτης Μιχάλης ήταν ίνδαλμα για τους ανθρώπους του αθλητισμού και όχι μόνο και για μένα ήταν ο πρώτος γνωστός μου άνθρωπος που έφυγε από τον κορωνοϊό. Στην συνέχεια δυστυχώς μέτρησα κι άλλες απώλειες. Και αυτό το γράφω για όσους δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, μαθητές, φίλοι και γνωστοί θυμούνται τον αγαπημένο τους «Καπετάνιο» (όπως τον αποκαλούσαν) που θα συνεχίσει να ζει για πάντα μέσα στις καρδιές τους.
Ο Τσουκιάς υπήρξε πρότυπο σε όλα του. Όχι μόνο γιατί έκανε την Ελλάδα περήφανη, ήδη 25 χρόνια πριν, όταν ανέβηκε στα Ιμαλάια, αλλά και ως επιχειρηματίας, ορειβάτης, σχοινοσυντροφος, εξερευνητής, εκπαιδευτής, οραματιστής. Διάβαζε τους ανθρώπους και επέλεγε σε αυτούς πάντα τις Αξίες και τους Άξιους. Την ανθρώπινη επικοινωνία την είχε χάρισμα σε όλα τα επίπεδα, από τους βοσκούς μέχρι τους υπουργούς.
Συνεχώς μελετούσε. «Είμαστε οι γνώσεις και οι εμπειρίες μας» έλεγε και προέτρεπε πάντα τους γύρω του να μελετούν και να ταξιδεύουν. Είχε την ξεχωριστή ικανότητα να μεταλαμπαδεύει τη γνώση και το έκανε με χαρά και γενναιοδωρία, δηλώνοντας συχνά πως «εργαλεία που κάθονται και γνώση που δεν μεταφέρεται» είναι σαν κάτι πολύτιμο να μένει στο σκοτάδι.
Ο Μιχάλης Τσουκιάς ήταν φιλόσοφος. Οι εμπειρίες του ήταν τόσες πολλές που….στην πραγματικότητα έζησε 2 ζωές! Ζει και θα ζει για πάντα στις καρδιές όλων όσων τον γνώρισαν και φέρουν το όραμά του. Η ζωή του και η κληρονομιά του θα είναι για όλους μας πάντα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. θυμόμαστε πάντα για την καλοσύνη του, την αστείρευτη ενέργεια την αμέριστη θέλησή του να μοιράζεται και να δημιουργεί, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά στην Ελλάδα, στην Trekking Hellas και σε όσους είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε.
Ανάμεσα στα επιτεύγματά του είναι,
1985 1η Ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια
1984 – 1988 Διετέλεσε Πρόεδρος του ΕΟΣ Αθηνών
1986 1η ανάβαση Ελληνικής αποστολής στο Ama Dablam στα Ιμαλάια
1986 Ιδρύει την Trekking Hellas, την πρώτη και μεγαλύτερη εταιρεία υπαίθριων δραστηριοτήτων στην Ελλάδα
1989 NUN-KUN – Kashmir
1987 – 1993 Δημιούργησε για τον ΕΟΟΣ το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα ορειβατικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και πρωτοστάτησε στην ανακήρυξη των πρώτων Οδηγών Βουνού στην Ελλάδα
1992 Η Τrekking Hellas οργανώνει τις πρώτες καταβάσεις rafting με πιστοποιημένους οδηγούς στην Ελλάδα
1992 – 2000 Camel Trophy, για 10 συναπτά χρόνια συντονίζει την Ελληνική διοργάνωση και συμμετέχει και στη διεθνή οργάνωση
1994 – 2008 Πρωτοστατεί στην ίδρυση του ΣΕΟΒ – Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού και διατελεί πρόεδρος για 11 χρόνια
1999 Αρχηγός της 1ης Ελληνικής αποστολής στην Ανταρκτική
2010 – 2020 Ιδρύει και οργανώνει τον ΣΕΤΕΥΔΑ – Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής και διατελεί Πρόεδρος μέχρι και το 2020
2011 Επιτυγχάνει την εμπλοκή του ΣΕΤΕΥΔΑ στον Ευρωπαϊκό φορέα European Confederation of Outdoor Employees – EC-OE και το 2016 εκλέγεται αντιπρόεδρoς του εν λόγω φορέα.
2014 – 2020 Πρωτεργάτης και ιδρυτικό μέλος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Γορτυνίας Μεγαλόπολης Τρίπολης, κατείχε τη θέση του Προέδρου – ΤΑΠΤΟΚ
Οκτώβριος 2019 – Μάρτιος 2020 Το τελευταίο project του Μιχάλη, το οποίο και ολοκλήρωσε, ήταν η οργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εμψυχωτής Υπαίθριων Τουριστικών Δραστηριοτήτων Αναψυχής»