Skip to main content

Τεχνολογία που βοηθά άτομα με προβλήματα όρασης

Η Intel Capital, ο επενδυτικός βραχίονας της Intel, φέρεται να επενδύει το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρεία startup, που δραστηριοποιείται στις εφαρμογές για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, η επένδυση αφορά την εταιρεία OrCam, η οποία έχει αναπτύξει ένα σύστημα που αποτελείται από μία wearable camera, η οποία προσαρμόζεται στον σκελετό των γυαλιών του χρήστη. Η συγκεκριμένη κάμερα «κατανοεί» τον περιβάλλοντα χώρο του ατόμου και «μεταφράζει» τη εικόνα σε λόγο ώστε να γίνεται αντιληπτός από τον χρήστη.

Η κάμερα είναι ανάλυσης πέντε Megapixel και συμπληρώνεται από έναν λιλιπούτειο υπολογιστή ο οποίος αναλαμβάνει να τρέξει το πρόγραμμα που μετατρέπει την εικόνα σε ήχο για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρήστη.

Ο χρήστης με το πρόβλημα όρασης, φορά τη συσκευή και στη συνέχεια γνέφοντας προς το σημείο ενδιαφέροντος, η ενσωματωμένη εφαρμογή μετατρέπει την εικόνα σε κείμενο, το οποίο διαβάζει κατευθείαν στο αυτί του χρήστη. Η συσκευή, που κοστολογείται στα 2.500 δολάρια, είναι σε θέση να αναγνωρίζει και να θυμάται αντικείμενα, μέρη και ανθρώπους που έχει ξανασυναντήσει.

Σύμφωνα με την OrCam, η εν λόγω συσκευή μπορεί να αναγνωρίζει πότε ένα φανάρι είναι κόκκινο ή πράσινο, να αναγνωρίζει συγκεκριμένα λεωφορεία και γενικότερα να λειτουργεί σαν ένας ψηφιακός φωνητικός οδηγός για τα άτομα με πρόβλημα όρασης. 

Η Intel, η οποία φέρεται να επενδύει στις δραστηριότητες της OrCam, διαθέτει και η ίδια ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την αναγνώριση κινήσεων από κάμερες, σαν μέρος του ευρύτερου προγράμματος περί perceptual computing, που αναπτύσσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intel Capital δημιούργησε τον προηγούμενο χρόνο ένα fund ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε startups του προγράμματος Perceptual Competing.

Ήδη η αμερικανική εταιρεία έχει προχωρήσει στη δαπάνη 40 εκατ. δολαρίων για την εξαγορά της ισραηλινής startup Omek Interactive, η οποία είχε δημιουργήσει μία τεχνολογία αναγνώρισης χειρονομιών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα, βίντεο-παιχνίδια και καζίνο.

Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία διαθέτει και αρκετές δραστηριότητες στον τομέα των συσκευών υγείας, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες εξαγόρασε την Basis που δραστηριοποιείται στη δημιουργία wearable προϊόντων με προσανατολισμό στην παρακολούθηση παραμέτρων υγείας.