Skip to main content

Νοσοκομείο Ξάνθης: Σειρά παρεμβάσεων στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Σε ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή δηλώνει ολόκληρο το ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, που σύμφωνα με τη διοικήτριά του, Έλενα Ροφαέλα, ήδη έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά μέχρι τώρα, την ώρα που στον νομό έχει παρατηρηθεί μια στατιστικά μεγαλύτερη έξαρση του κορωνοϊού.

Όπως εξηγεί, μέχρι σήμερα τα επιβεβαιωμένα θετικά περιστατικά, από δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν στο νοσοκομείο, ανέρχονται σε 19 και κανείς εξ αυτών δεν νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στην Covid κλινική του.

Η ίδια αναφέρει πως για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και για την κατάλληλη προετοιμασία του για όλες καταστάσεις, έχουν γίνει καίριες παρεμβάσεις:

«1. Έχουμε δημιουργήσει και εξοπλίσει πλήρως ειδική κλινική Covid-19, με εννέα αίθουσες αρνητικής πίεσης, 15 κλίνες (έξι δίκλινα και τρία μονόκλινα δωμάτια), με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

2.  Έχουμε προετοιμάσει και εξοπλίσει πρόσθετη πτέρυγα ΜΕΘ, με πέντε νέα ειδικά κρεβάτια.

3. Έχουμε δεσμεύσει τους χώρους δύο μεγάλων κλινικών, ώστε να προετοιμαστούν άμεσα ως νέες πτέρυγες Covid, δυναμικότητας 72 κλινών, με προοπτική αναβάθμισής τους σε κλίνες αυξημένης φροντίδας.

4.  Πέρα από τα υλικά που προμηθευόμαστε από το υπουργείο Υγείας, έχουμε προβεί στην ιδιοκατασκευή μέσων ατομικής προστασίας (σκάφανδρα, ποδονάρια) με το τμήμα ραφείου του Νοσοκομείου μας και με πρόσθετη εθελοντική συμμετοχή, αλλά και εξωτερική συνεργασία με εξειδικευμένη εταιρία κατασκευής στολών και υλικών.

 5. Έχουμε έρθει σε συνεργασία με τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης ΑΕ, ώστε να εγκατασταθεί μια νέα γραμμή παραγωγής μέσων ατομικής προστασίας που θα μπορέσει να καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών του υγειονομικού συστήματος τη χώρας, δίνοντας τεχνικές λεπτομέρειες της κατασκευής των συγκεκριμένων υλικών.  

6.  Εκπαιδεύουμε σε καθημερινή βάση όλο το προσωπικό μας, αλλά και το προσωπικό των κέντρων υγείας του νομού στη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, όπως επίσης και όλους τους επαγγελματίες υγείας που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων συμμετέχουν σε ταχύρυθμα σεμινάρια για να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες στην αντιμετώπιση των περιστατικών covid-19, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.

7. Έχουμε δημιουργήσει σε συνεργασία με τους ψυχολόγους του νοσοκομείου μας εξειδικευμένη δομή ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών που βρίσκονται θετικοί στον Covid-19 και του υγειονομικού μας προσωπικού, συνεχίζοντας όμως παράλληλα και τη συνδρομή σε ασθενείς που υποστηριζόταν ψυχολογικά πριν την πανδημία του κορωνοϊού.

8. Σε συνεργασία με τη Περιφέρεια ΑΜΘ, τους δήμους της περιοχής, αλλά και τους φορείς πολιτικής προστασίας ενημερώνουμε για τη τρέχουσα κατάσταση και κυρίως κατευθύνουμε τις δράσεις που άπτονται της δημιουργίας υγειονομικής ασπίδας των πολιτών μας».Η κ. Ροφαέλα κάνει μνεία και όλων των επιχειρήσεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης για συνεισφορά σε μέσα και υλικά που είναι απαραίτητα. Όπως σημειώνει, «είναι αυτές οι εταιρίες που με τις σημαντικές δωρεές τους εξασφαλίζουν την ενίσχυση των υποδομών και τους εξοπλισμού μας, σε μια συγκυρία που η άμεση συνδρομή προσφοράς αποτελεί δώρο ζωής. Επίσης υπάρχουν και πολλές άλλες πιο μικρές, αλλά εξίσου σημαντικές χορηγίες, από εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που μας γεμίζουν δύναμη στη δύσκολη αυτή περίσταση. Το ύψος των χορηγιών που έχουμε εξασφαλίσει σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, μέχρι στιγμής, αγγίζει τις 500.000 ευρώ και καθημερινά δεχόμαστε πλήθος αιτημάτων πρόσθετης υποστήριξης» αναφέρει η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.