Της Ανθής Αγγελοπούλου
Οι στατίνες, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, προστατεύουν επίσης από αιμορραγίες του εγκεφάλου. Αυτό είναι το συμπέρασμα της πιο εκτεταμένης μελέτης που διεξήχθη ποτέ, γεγονός που ανατρέπει επίσης υποψίες ότι ισχύει το αντίθετο.
Σύμφωνα με δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού «EClinicalMedicine», εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, η στατίνη δρα επίσης για την προστασία από αιμορραγίες. Αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μελέτης στον κόσμο μέχρι στιγμής, η οποία έγινε από Δανούς επιστήμονες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Aarhus και συμπεριέλαβε 519.800 άτομα που έλαβαν θεραπεία με στατίνη για μια δεκαετία (2004-2014).
Όπως αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης και γιατρός της Ερευνητικής Μονάδας Γενικής Πρακτικής , Anette Riisgaard Ribe με αυτήν αντικρούουν κάθε ανησυχία προηγούμενων μελετών που ανέφεραν ότι η θεραπεία με στατίνες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών αιμορραγιών. «Αντίθετα, σε μια ομάδα ανθρώπων χωρίς ιστορικό θρόμβων ή αιμορραγιών στον εγκέφαλο, αποδεικνύουμε ότι η στατίνη οι χρήστες σε σύγκριση με τους μη χρήστες είναι στην πραγματικότητα λιγότερο επηρεασμένοι από αιμορραγίες στον εγκέφαλο» επισημαίνει η γιατρός.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τόσο την ομάδα χρηστών στατίνης όσο και μια ομάδα ελέγχου ατόμων που δεν έλαβαν το φάρμακο και διερεύνησαν πόσοι άνθρωποι στη συνέχεια υπέστησαν αιμορραγία στον εγκέφαλο σε καθεμία από τις δύο ομάδες.
Σε γενικές γραμμές, η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος να υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία είναι μεταξύ 22-35% χαμηλότερος για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν στατίνες σε σύγκριση με τους μη χρήστες μετά τους πρώτους έξι μήνες της θεραπείας. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν ως κοινό, ότι δεν είχαν προηγουμένως υποστεί θρόμβο αίματος ή αιμορραγία στον εγκέφαλο.
Η χρήση στατίνων υπήρξε συχνά αντικείμενο συζητήσεων σε ιατρικούς κύκλους, ιδιαίτερα μετά από μια κλινική δοκιμή το 2006, η οποία έδειξε ότι η θεραπεία με στατίνες συνδέεται με έναν μη ασήμαντο αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών αιμορραγιών. Ωστόσο, αυτό ισχύει για άτομα που είχαν προηγουμένως υποστεί θρόμβους αίματος ή αιμορραγίες στον εγκέφαλο. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να αντικατοπτρίζει αυτά τα ευρήματα σε αρκετές μετα-αναλύσεις, η ανησυχία αυτή εξακολουθεί να παραμένει σταθερή, όπως εξηγεί η Ribe.
Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής θεραπείας συνιστούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι γιατροί όταν συνταγογραφούνται στατίνες σε ασθενείς που έχουν αιμορραγίες στον εγκέφαλο, ενώ συζητείται το ερώτημα αν πρέπει να αποφεύγονται οι στατίνες για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικών αιμορραγιών. Ωστόσο, αυτή η μελέτη καθιστά σαφές ότι ο κίνδυνος αιμορραγίας στον εγκέφαλο μειώνεται σημαντικά μετά από έξι μήνες θεραπείας μεταξύ των ανθρώπων που λαμβάνουν στατίνες με βάση άλλες ενδείξεις από τους θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο.
«Με την έρευνα αυτή μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τυχόν ανησυχίες είναι αβάσιμες μεταξύ αυτής της ομάδας ασθενών και ότι τέτοιες ανησυχίες θα μπορούσαν ακόμη και να είναι δυνητικά επιβλαβείς εάν οδηγήσουν τους γιατρούς να έχουν δεύτερη σκέψη για τη συνταγογράφηση φαρμάκων έτσι ώστε ο ασθενής να μην λάβει τη σωστή θεραπεία» λέει η επικεφαλής ερευνήτρια .
Λόγω του μεγάλου εύρους της μελέτης με περισσότερους από μισό εκατομμύριο χρήστες στατίνης, η Anette Riisgaard Ribe και οι συνεργάτες της έρευνας είχαν εξαιρετικές ευκαιρίες να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα της μελέτης. Για παράδειγμα, ήταν δυνατό να συγκριθεί κάθε άτομο που λαμβάνει στατίνες με πέντε μη χρήστες ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την πιθανότητα θεραπείας. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό σχετικά με τη δύναμη της μελέτης και το επίπεδο βεβαιότητας με το οποίο μπορούν να μιλήσουν οι ερευνητές.
Όπως εξηγεί η Anette Riisgaard Ribe «η μελέτη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αν θέλουμε να αποκλείσουμε ότι οι στατίνες μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβείς – γιατί θα ήταν πολύ ανησυχητικό αν η μελέτη μας είχε δείξει ότι ο κίνδυνος οι αιμορραγίες του εγκεφάλου ήταν οι ίδιες για τους χρήστες και τους μη χρήστες στατίνων αμέσως μετά την έναρξη της θεραπείας, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν σημαντικά μεταξύ των χρηστών στατίνης.
Ούτε είδαμε κανένα σημάδι του μειωμένου κινδύνου αιμορραγίας του εγκεφάλου να συνδέεται με την ταυτόχρονη χρήση άλλων τύπων φαρμάκων για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων στην ομάδα στατίνης. Καθώς πρόκειται για μια ομάδα ασθενών οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζονται με διάφορες μορφές φαρμάκων ταυτόχρονα, ήταν σημαντικό να διευκρινίσουμε εάν το προστατευτικό αποτέλεσμα των στατινών στην πραγματικότητα προέκυψε από το αποτέλεσμα π.χ. φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης».
«Ωστόσο, βρήκαμε το ίδιο αποτέλεσμα ανεξάρτητα από το αν μελετήσαμε μόνο την επίδραση των στατινών στην ομάδα των ασθενών που έλαβαν ταυτόχρονη θεραπεία με φάρμακα μείωσης της αρτηριακής πίεσης ή μεταξύ αυτών που δεν έλαβαν αυτή τη θεραπεία, με μεγάλη ακρίβεια ακριβώς επειδή η μελέτη είναι τόσο εκτεταμένη», λέει η Anette Riisgaard Ribe.
Πηγές:
https://www.news-medical.net/news/20190314/Statins-protect-against-brain-hemorrhages.aspx
http://www.au.dk/