Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τάσεις σταθεροποίησης του ιικού φορτίου

Τάσεις σταθεροποίησης παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στη μέρα με τη μέρα παρακολούθηση των τιμών συγκέντρωσης του SASR-CoV-2, που κάνει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων των μελών του δικτύου σε επτά πόλεις, για την εβδομάδα από Δευτέρα 15 έως Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021. Με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποιεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ για τη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκε μέση εβδομαδιαία αύξηση 22%.

Σύμφωνα με τα νεότερα αποτελέσματα της ομάδας του ΑΠΘ, για τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, οι εξορθολογισμένες μέσες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου είναι:

-Σχεδόν ίδιες με τις αντίστοιχες τιμές των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 19/2 και Κυριακής 20/2.

-Μειωμένες κατά 40% σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές της προηγούμενης Δευτέρας 15/2 και Τρίτης 16/2.

-Μειωμένες κατά 24% σε σχέση με τις αντίστοιχες μέσες τιμές ολόκληρης της προηγούμενης εβδομάδας (Δευτέρας 15/2 έως και Κυριακή 21/2).

«Παρακολουθώντας καθημερινά τα λύματα σε σχέση με την κλινική επιδημιολογική εικόνα διαπιστώνουμε ότι οι τάσεις που ανιχνεύουμε επιβεβαιώνονται 3-4 μέρες μετά τα κρούσματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νικος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας «ότι στα αποτελέσματα που θα έχουμε το Σάββατο θα είναι πλέον πιο ξεκάθαρο, αν εμπεδώνεται μία τάση σταθεροποίησης, η εκτίμηση της οποίας έχει πια βασική παράμετρο και την ανίχνευση των πιο μεταλλαγμένων στελεχών του ιού».

«Οι σημαντικές διακυμάνσεις στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των λυμάτων τις τελευταίες ημέρες επιφέρουν αξιοσημείωτες διορθώσεις στις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Αυτό υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία που έχει ο εξορθολογισμός των μετρήσεων που κάνει με προχωρημένα φυσικοχημικά μοντέλα η ομάδα του ΑΠΘ όσον αφορά στον αξιόπιστο εντοπισμό ακόμη και μικρών αλλαγών στην τάση μεταβολής του ιικού φορτίου στην πόλη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθ. Χημειας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

Στα διαγράμματα του ΑΠΘ,  οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100-400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ) και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ