Skip to main content

Παράθυρο για επενδύσεις πολυεθνικών φαρμάκου άνοιξε ο Μητσοτάκης

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη χάνει σε ανταγωνιστικότητα και δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις υψηλού επιπέδου

Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα και προτάσεις για πιθανή συνεργασία με τις πολυεθνικές συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους CEO των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο που τον επισκέφθηκαν χθες με πρωτοβουλία του προέδρου της και CEO της Pfizer, Albert Bourla.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη χάνει σε ανταγωνιστικότητα και δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις υψηλού επιπέδου και δήλωσε διατεθειμένος να πιέσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή επιτροπή να επικεντρωθεί στα ζητήματα αυτά. Η Ελλάδα όπως είπε δίνει έμφαση στο πώς μπορεί να στηρίξει την καινοτομία στη χώρα. «Βρισκόμαστε σε ένα σύνθετο περιβάλλον, όπου αισθανόμαστε ότι μερικές φορές πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο, παρέχοντας στους πολίτες πρόσβαση σε καινοτόμα και γενόσημα φάρμακα στην καλύτερη τιμή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούμε από διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την καινοτομία και να προσφέρουμε στις εταιρείες που επενδύουν στη δημιουργία νέων φαρμάκων την απαραίτητη προβλεψιμότητα για να διαθέσουν σημαντικούς πόρους προς την ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμάκων» τόνισε.

Με τον κ. Bourla να απαντά ότι ένας από τους λόγους που επισκέφθηκαν την Ελλάδα είναι γιατί υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία. Όπως εξήγησε, περισσότερα από 250 δισ. δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε Ε&Α από τη φαρμακοβιομηχανία, με τη μερίδα του λέοντος να παραμένει στις ΗΠΑ όταν πριν από 20 χρόνια, η διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν περίπου 2 δισ. δολάρια. «Το 2023 πιθανότατα θα υπερβεί τα 50 δισ. δολάρια υπέρ των ΗΠΑ. Αυτό είναι μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη» τόνισε συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει μικρό μερίδιο στις επενδύσεις των φαρμακευτικών στον τομέα της έρευνας και αυτό θέλουν να αλλάξει με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν πολιτικές υπέρ της καινοτομίας και ιδιαίτερα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και η πρόσβασης σε φάρμακα με τιμές που ανταμείβουν την καινοτομία.

Να σημειωθεί ότι πριν τον κ. Μητσοτάκη η ομάδα των ξένων φαρμακοβιομηχάνων συναντήθηκε με τον Καγκελάριο Scholz και τον Πρόεδρο Macron.

Στη συνάντηση από την κυβέρνηση συμμετείχαν οι υπουργοί Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης κ.α.

Εκτός του κ. Bourla οι φαρμακοβιομήχανοι που παραβρέθηκαν ήταν οι Hubertus von Baumbach Boehringer-Ingelheim, Christopher Boerner-BMS, Elçin Barker Ergun-Menarini, Robert Davis- MSD, Joaquin Duato-Johnson & Johnson, Charl van Zyl- Lundbeck, Richard Francis-TEVA, Lars Fruergaard Jørgensen-Novo Nordisk, Carlos Gallardo-Almirall, Peter Guenter- Merck Group,Hervé Hoppenot-Incyte, Paul Hudson-Sanofi, Daniel O’Day-Gilead, Stefan Oelrich -Bayer, Osamu Okuda-Chugai, Dave Ricks-Eli Lilly, Hiroaki Ueno-Mitsubishi Tanabe, Christopher Viehbacher-Biogen, Christophe Weber-Takeda και οι επικεφαλής των Οργανισμών φαρμάκου Thomas Cueni-IFPMA, David Reddy-IFPMA , Kenshi Kinoshita-JPMA, Nathalie Moll-EFPIA και Steve Ubl-PhRMA. Από ελληνικής πλευράς τον κλάοδο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας. Στη συνάντηση αναφέρθηκε και το «καυτό» θέμα των υποχρεωτικών επιστροφών με τον υπουργό Υγείας να υπόσχεται μείωση, ενώ επισημάνθηκε ότι ο προϋπολογισμός για το φάρμακο φέτος θα είναι ενισχυμένος κατά 370 εκατ. ευρώ φτάνοντας συνολικά στα 3 δισ. ευρώ.