Skip to main content

«Αόρατη απειλή» τα φάρμακα της χημειοθεραπείας για τους επαγγελματίες υγείας 

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η έκθεση στη χημειοθεραπεία μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τους επαγγελματίες υγείας καθώς παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, η χρήση προστατευτικών συσκευών παραμένει χαμηλή.

Όπως είναι γνωστό τα φάρμακα της χημειοθεραπείας είναι σωτήρια για τους ασθενείς με καρκίνο, όμως, αυτά τα τοξικά φάρμακα είναι επικίνδυνα για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Παρά τους κινδύνους, πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεν χρησιμοποιούν το συνιστώμενο προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια ή στολές, όταν χειρίζονται χημειοθεραπεία.

Μια μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, Rogel Cancer Center προσπάθησε να βελτιώσει το χειρισμό των νοσηλευτών στον τομέα της χημειοθεραπείας παρέχοντας τους εκπαιδευτική παρέμβαση με τριμηνιαίες υπενθυμίσεις και προσαρμοσμένα μηνύματα. Όμως, παρά το ισχυρό σχεδιασμό της μελέτης και την ποιοτική παρέμβαση, δεν αυξήθηκε η χρήση των προστατευτικών εργαλείων.

Όπως λέει ο επικεφαλής της μελέτης συγγραφέας Christopher R. Friese, Ph.D. στο RN, Elizabeth Tone Hosmer  και καθηγητής Νοσηλευτικής και Διαχείρισης της Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Michigan, ως νοσηλευτές εξάσκησης είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα καθώς ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια μέθοδο την οποία τα Κέντρα Καρκίνου και άλλα μέρη που γίνεται χρήση χημικοθεραπευτικών θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν . 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση στη χημειοθεραπεία συμβαίνει όταν οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη εισπνέουν ατμούς ή αγγίζουν μολυσμένες επιφάνειες. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι νοσηλευτές που ανέφεραν ότι χειρίζονται επικίνδυνα φάρμακα είχαν διπλάσιο κίνδυνο αναπαραγωγικών προβλημάτων. Άλλες μελέτες αναφέρουν περιστατικά σπάνιων καρκίνων και διαφόρων αναπνευστικών και δερματικών παθήσεων που οφείλονται στην έκθεση.

«Πρόκειται για μια αόρατη απειλή» όπως τη χαρακτήρισε ο καθηγητής Friese, «αλλά είναι μια καθημερινή απειλή». 

Οι οδηγίες από τις επαγγελματικές εταιρείες συνιστούν προστατευτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων διπλών γαντιών, προστασίας ματιών και αναπνευστικών οδών. 

Όλα αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην παρεμβατική μελέτη του καθηγητή Friese και των συναδέλφων του ή οποία ήταν μια τυχαιοποιημένη μελέτη που περιλάμβανε 396 νοσηλευτές από 12 προγράμματα περιπατητικών καρκίνων.

Σε ένα σκέλος, οι νοσηλευτές έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές ενότητες διάρκειας μίας ώρας σχετικά με τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας με προσαρμοσμένα μηνύματα που αφορούσαν τα αναφερόμενα εμπόδια στη χρήση τους. Επίσης τους ζητήθηκε να αναφέρουν  τα χημειοθεραπευτικά χάπια και να υποβάλουν δείγματα πλάσματος για ανάλυση.

Μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, οι ερευνητές βρήκαν πολύ μικρή διαφορά στη χρήση εξοπλισμού προσωπικής προστασίας μεταξύ των δύο ομάδων και καμία αλλαγή κατά τη διάρκεια της μελέτης. 

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο «Ογκολογικό Νοσηλευτικό Φόρουμ» και οι ερευνητές αναφέρουν διάφορους πιθανούς λόγους για τους οποίους η παρέμβαση δεν ήταν επιτυχής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των φραγμών περιεχομένου και τεχνολογίας που δυσκολεύσαν την παρακολούθηση των ενοτήτων βίντεο. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλές από αυτές τις προστατευτικές συσκευές είναι δυσκίνητες. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το εργαλείο είναι ζεστό, άβολο και δύσκολο να εφαρμοστεί και να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια.

Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει άμεσα γιατί οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εξακολουθούν να αναφέρουν ότι εκτίθενται σε επικίνδυνα φάρμακα.

Μια προηγούμενη μελέτη του Friese διαπίστωσε ότι σχεδόν το 17% των νοσοκόμων που εργάζονται σε κέντρα εξωτερικής χημειοθεραπείας είχαν εκτεθεί στα φάρμακα στο δέρμα ή στα μάτια τους.

Όπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις σε αυτά τα πολυάσχολα κέντρα καρκίνου, αντιμετωπίζοντας πολλούς ασθενείς με σύνθετες ανάγκες χρησιμοποιώντας όλο και πιο πολύπλοκες θεραπείες.

Γι αυτό πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της επικίνδυνης έκθεσης σε αυτά τα φάρμακα και οι ειδικοί να συνεργαστούν για να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι που χειρίζονται αυτά τα φάρμακα το κάνουν με τον πιο ασφαλή τρόπο για την υγεία τους.

Πηγές:
https://labblog.uofmhealth.org/industry-dx/attacking-invisible-threat-affects-cancer-care-workers
https://www.news-medical.net/news/20190302/Protecting-against-e28098invisible-threate28099-that-affects-cancer-care-workers.aspx – Kate Anderton