Skip to main content

Σε νέες χώρες εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποστεί απώλειες ρεκόρ σε πουλερικά τον τελευταίο χρόνο, αφήνοντας ορισμένους αγρότες να αισθάνονται αβοήθητοι.

Σε νέες γωνιές του πλανήτη έχει φτάσει η γρίπη των πτηνών και έχει γίνει ενδημική για πρώτη φορά σε ορισμένα άγρια πτηνά που μεταδίδουν τον ιό στα πουλερικά, σύμφωνα με κτηνιάτρους και ειδικούς σε θέματα ασθένειας. Οι συγκεκριμένοι, όπως μεταδίδει το Reuters, προειδοποιούν ότι πλέον αποτελεί πρόβλημα για όλο τον χρόνο.

Το πρακτορείο Reuters μίλησε με περισσότερους από 20 εμπειρογνώμονες και αγρότες σε τέσσερεις ηπείρους, οι οποίοι δήλωσαν πως η επικράτηση του ιού στην άγρια φύση σηματοδοτεί ότι τα κρούσματα-ρεκόρ δεν θα υποχωρήσουν σύντομα στις πτηνοτροφικές μονάδες. Κατ’ επέκταση αυξάνονται οι απειλές για τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων. Παράλληλα, προειδοποίησαν ότι οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζουν την ασθένεια ως σοβαρό κίνδυνο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αντί να εστιάζουν τις προσπάθειες πρόληψης κατά τις ανοιξιάτικες μεταναστευτικές περιόδους για τα άγρια πτηνά.

Τα κρούσματα του ιού συνεχίζονται στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, αλώβητα από την καλοκαιρινή ζέστη ή το χειμερινό ψύχος, από τότε που ένα στέλεχος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2022, το οποίο ήταν γενετικά παρόμοιο με τα κρούσματα στην Ευρώπη και την Ασία.

Τα άγρια πτηνά είναι κυρίως υπεύθυνα για τη διάδοση του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα υδρόβια πτηνά, όπως οι πάπιες, μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια χωρίς να πεθάνουν και να την εισάγουν στα πουλερικά μέσω μολυσμένων περιττωμάτων, σάλιου και άλλων μέσων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποστεί απώλειες ρεκόρ σε πουλερικά τον τελευταίο χρόνο, αφήνοντας ορισμένους αγρότες να αισθάνονται αβοήθητοι.

Παγκόσμιο πρόβλημα

Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί από τα άγρια πτηνά περισσότερο από ποτέ σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Γκρεγκόριο Τόρες, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων με έδρα το Παρίσι, διακυβερνητική ομάδα και παγκόσμια αρχή για τις ασθένειες των ζώων. Ο ιός άλλαξε από προηγούμενες επιδημίες σε μια μορφή που είναι πιθανώς πιο μεταδοτική, δήλωσε στο Reuters.

«Η ασθένεια είναι εδώ για να μείνει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Torres. Ο Torres δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι ο ιός ενδημεί σε άγρια πτηνά παγκοσμίως, αν και άλλοι ειδικοί δήλωσαν ότι ενδημεί σε ορισμένα πτηνά σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ ο ιός μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους, συνήθως όσους έρχονται σε επαφή με μολυσμένα πτηνά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι χαμηλός.

Η μορφή του ιού που κυκλοφορεί μολύνει ένα ευρύτερο φάσμα άγριων πτηνών σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις, δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουάρεζ, εκτελών χρέη εργαστηριακού διευθυντή του Νοτιοανατολικού Ερευνητικού Εργαστηρίου Πτηνοτροφίας της αμερικανικής κυβέρνησης στη Τζόρτζια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters