Skip to main content

Πάνω από 1 εκατ. Έλληνες πάσχουν από διαβήτη

Shutterstock

Μεγάλος παράγοντας κινδύνου είναι η παχυσαρκία και σ’ αυτό η Ελλάδα έχει μια αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού είμαστε πρώτοι στην παιδική παχυσαρκία

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε διότι σαν σήμερα γεννήθηκε ο Καναδός επιστήμονας Frederick Banding ο οποίος μαζί με τον Charles Best- ανακάλυψαν τον Οκτώβριο του 1921 την ινσουλίνη.

Στο πλαίσιο αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια να ενημερώσει τον κόσμο αναφέρει ότι:

·        537 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και 1 στους 11 διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

·        Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα.

·        Το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν  από Διαβήτη.

·        Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

·        Το 84% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με ΣΔ πεθαίνουν από καρδιαγγειακά

Μεγάλος παράγοντας κινδύνου είναι η παχυσαρκία και σ’ αυτό η Ελλάδα έχει μια αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού είμαστε πρώτοι στην παιδική παχυσαρκία ενώ, ψηλά στον χάρτη είναι και η παχυσαρκία ενηλίκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην Ελλάδα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Συγκεκριμένα, το 37,9% των Ελλήνων ενηλίκων είναι υπέρβαροι και το 24,9% είναι παχύσαρκοι. Το 44% των Ελλήνων και το 30,8% των Ελληνίδων είναι υπέρβαροι/ες, ενώ τα δύο φύλα εμφανίζουν τα ίδια ποσοστά παχυσαρκίας: ένας στους τέσσερις Έλληνες και μία στις τέσσερεις Ελληνίδες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Έρευνα της Διανέοσις αναφέρει ότι στα παιδιά στις ηλικίες 4-6 ετών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα  το 20,6% ενώ,  στις ηλικίες 6 – 10 ετών ανεβαίνει στο 38,5% και στα παιδιά ηλικίας 10 – 12 ετών αγγίζει το 41,2%.

Όσον αφορά τη θεραπεία του διαβήτη έχει γίνει επανάσταση τα τελευταία χρόνια ωστόσο, εκτός από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντική η αλλαγή του τρόπου ζωής γι’ αυτό συμβουλεύουν τον κόσμο να ρυθμίζει το σάκχαρό του, να φροντίζει το σωματικό του βάρος με σωστή διατροφή και άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα και να αποφύγει το κάπνισμα.

Ιατρεία αντιμετώπισης του διαβήτη

Η Ομάδα Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας, μαζί με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και την  Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία   προσπαθεί να οργανώσει Ιατρεία, με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων με εξειδίκευση στο διαβήτη ανά την ελληνική επικράτεια για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προδιαβήτη. Επίσης, μέσα από διάφορες δράσεις και σε συνεργασία με δημοτικούς και κρατικούς φορείς, προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με προδιάθεση ή νόσηση από διαβήτη.

Τα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη, εκτός από τη βέλτιστη ρύθμιση της γλυκαιμίας, έχουν ως στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των συνοσηροτήτων που προδιαθέτουν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου αλλά και την καλύτερη διαχείριση μετά την εκδήλωσή της.