Skip to main content

Η υπερδιέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων από το κινητό μπορεί να είναι ευεργετική στις ημικρανίες

Όσες μελέτες και να γίνουν για την επίδραση από τη χρήση του κινητού στον άνθρωπο λίγες θα είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι τώρα εστίασαν στο πως επιδρά η χρήση του στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Η μελέτη έγινε από Ιταλούς επιστήμονες σε νέους ανθρώπους από 20-36 ετών, του οποίους υπέβαλαν σε μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου. Κάθε εθελοντής υποβλήθηκε 2 φορές σε τέτοια μαγνητική οι οποίες είχαν τα εξής χαρακτηριστικά. η μία είχε την ίδια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που έχει κάθε κινητό ενώ η άλλη ήταν με μηχάνημα απομίμηση που φαινόταν ότι έδινε ακτινοβολία, ενώ στην πραγματικότητα δεν το έκανε. οι συνεδρίες διήρκεσαν από 45 λεπτά η κάθε μία.

Οι επιστήμονες μέτρησαν όχι μόνο την ακτινοβολία αλλά και τη θερμοκρασία των αυτιών τους και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η θερμοκρασία στα αυτιά δεν είχε μεγάλη διαφορά από την κανονική και την εικονική ακτινοβολία. Ωστόσο, διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στη διέγερση του εγκεφάλου όπου στη χορήγηση της κανονική ακτινοβολίας η υπερδιέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων διαρκούσε ακόμα και 1 ώρα μετά το τέλος της συνεδρίας. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι νευρώνες του φλοιού του εγκεφάλου καταστέλλονταν την ακτινοβολία σε μικρότερο βαθμό όμως από την υπερδιέγερση.

Οι Ιταλοί επιστήμονες ανέφεραν, ότι η υπερδιέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων συνέβαινε από την πλευρά που ο χρήστης κρατούσε το κινητό του. Αυτό όπως είπαν, μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες σε ασθενείς με ημικρανίες ή νευρολογικές παθήσεις ή σε περιπτώσεις εκφυλισμού των πνευματικών τους ικανοτήτων όπως είναι οι περιπτώσεις άνοιας.

Αντίθετα, η υπερδιέγερση των κυττάρων στο φλοιό του εγκεφάλου μπορεί να είναι καταστροφική για επιληπτικούς ασθενείς καθώς στην επιληψία εμπλέκονται οι ίδιοι μηχανισμοί.

Παρόλα αυτά, επεσήμαναν ότι είναι σημαντικό να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις σε πολλά ακόμα ερωτηματικά, ως προς την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στη λειτουργία του εγκεφάλου.