«Ας μην φρικάρουμε, αλλά αυτή η καινούργια παραλλαγή του κορωνοϊού φαίνεται τρομακτική», αναφέρει η σε ανάρτησή της η δημοσιογράφος των Financial Times Anne-Sylvaine Chassany που συνοδεύει το tweet της με ένα γράφημα, στο οποίο καταγράφεται η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα η «Όμικρον», όπως ονομάστηκε- από το ελληνικό αλφάβητο – η νέα μετάλλαξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρειάζονται μόλις 14 ημέρες για να επικρατήσει, όταν για την Δέλτα χρειάστηκαν 14 εβδομάδες.
Η πολύ μεγάλη μεταδοτικότητά της οδήγησε εξάλλου τον ΠΟΥ να χαρακτηρίσει την παραλλαγή ως «παραλλαγή ανησυχίας».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».
Η ονοματοδοσία
Ο ΠΟΥ χρησιμοποιεί το ελληνικό αλφάβητο για να δοθούν ονόματα στις διάφορες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αντί για ονόματα χωρών, ώστε να αποφευχθεί το στίγμα για συγκεκριμένες περιοχές ή κράτη.
Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα
Αυτα που έχουν γίνει γνωστά από τους επιστήμονες για τη νέα μετάλλαξη μέχρι στιγμής, είναι – μεταξύ άλλων:
-Το νέο στέλεχος φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην είσοδο του ιού στα κύτταρα του σώματος. Είναι επίσης αυτή που στοχεύουν τα εμβόλια. Έτσι οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν είναι πιο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο από τα προηγούμενα στελέχη.
-Υπάρχουν διαθέσιμες λιγότερες από 100 γονιδιωματικές αλληλουχίες του νέου στελέχους. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να καθυστερήσει τη μελέτη για τη νέα παραλλαγή σε σύγκριση με το χρόνο που χρειάστηκαν προηγούμενα στελέχη, καθώς και την εκτίμηση του αντίκτυπού της στις θεραπείες και τα εμβόλια κατά του Covid.
Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, με τις αλλαγές μερικές φορές να καθιστούν τον ιό πιο αδύναμο ή μερικές φορές να τον καθιστούν πιο ικανό στην αποφυγή αντισωμάτων και στη μόλυνση των ανθρώπων.