Skip to main content

Κίνα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1978 οι γεννήσεις

Ο ρυθμός γεννήσεων της Κίνας έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1978, καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποτρέψει μια διαφαινόμενη δημογραφική κρίση.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το εθνικό γραφείο στατιστικών της χώρας δείχνουν ότι καταγράφηκαν 8,5 γεννήσεις ανά 1.000 άτομα το 2020, η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που ο αριθμός έπεσε κάτω από τις 10. Η επετηρίδα, που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ότι ο φυσικός ρυθμός αύξησης του πληθυσμού – λαμβάνοντας σε γεννήσεις και θανάτους – ήταν στο νέο χαμηλό του 1,45.

Η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση να αποτρέψει μια πιθανή μείωση του πληθυσμού μετά από δεκαετίες παρεμβατικών πολιτικών για τον τοκετό και πιο πρόσφατες πιέσεις, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κόστους ζωής.

Δεν έδωσε λόγους για τη δραματική πτώση, αλλά οι δημογράφοι είχαν προηγουμένως επισημάνει τον σχετικά χαμηλό αριθμό γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία και το αυξανόμενο κόστος για τη δημιουργία οικογένειας.

Η στατιστική ανέφερε πτώση στις κατά κεφαλήν δαπάνες για εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και ψυχαγωγικά έξοδα, καθώς και για υγειονομικές και ιατρικές υπηρεσίες για τους Κινέζους της υπαίθρου και της πόλης, και αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Το κόστος στέγασης επίσης αυξήθηκε.

Τα προβλήματα του πληθυσμού της Κίνας οφείλονται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική του ενός παιδιού που εφαρμόστηκε το 1980 και διήρκεσε –με ορισμένες εξαιρέσεις– μέχρι το 2015, αλλά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προτύπου σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην ανατολική Ασία.

Οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές έχουν εισαγάγει μια σειρά πολιτικών που επιδιώκουν να αντιστρέψουν την τάση, από τη χαλάρωση των ορίων για την τεκνοποίηση, στη μείωση του κόστους που σχετίζεται με την εκπαίδευση και την ανατροφή των παιδιών και την εισαγωγή υποχρεωτικών περιόδων «ψύξης» για τα διαζύγια.

Διαφαίνεται επίσης πτώση των διαζυγίων για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 1985, σε περίπου 4,3 εκατομμύρια, αν και έγιναν επίσης λιγότεροι γάμοι, 8,14 εκατομμύρια, σε σύγκριση με 9,27 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις ανησυχίες των νέων σχετικά με το κόστος που σχετίζεται με την απόκτηση παιδιών.

«Αυτό που κάνει η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη γίνει από την ιαπωνική κυβέρνηση και η πρώτη δεν είναι τόσο πλούσια όσο η δεύτερη», δήλωσε ο Yi Fuxian, ανώτερος επιστήμονας στη μαιευτική και γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. «Η Ιαπωνία μπορεί να παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, αλλά η Κίνα δεν μπορεί».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian