Της Ανθής Αγγελοπούλου
Με σημαντικές συμφωνίες ολοκληρώθηκε η Ένατη Σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών – Conference of the Parties (COP9) της Σύμβασης Πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού Μία από αυτές αφορά στην έναρξη ενός καινοτόμου χρηματοδοτικού σχεδίου πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των παγκόσμιων μέτρων ελέγχου του καπνού.
Ένα βασικό ορόσημο που προκύπτει από τη Σύνοδο είναι η απόφαση να προχωρήσει η ανάπτυξη και η έναρξη ενός επενδυτικού ταμείου που θα προσφέρει μια τρίτη πηγή υποστήριξης για να βοηθήσει τις παγκόσμιες προσπάθειες ελέγχου του καπνού. Αυτό θέτει τα θεμέλια για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τη μελλοντική εφαρμογή της Σύμβασης FCTC του ΠΟΥ (WHO FRAMEWORK CONVENTION ON TOBACCO CONTROL). Το ταμείο θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα έσοδα που λαμβάνονται από τα Μέρη μέσω εκτιμώμενων συνεισφορών και πρόσθετης δημοσιονομικής στήριξης.
Αυτή η νέα πρωτοβουλία θα προμηθεύσει οικονομικές συνεισφορές πέρα από τον παραδοσιακό τομέα της υγείας, ιδρύοντας ένα ταμείο επενδύσεων κεφαλαίων, τα έσοδα του οποίου θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των δραστηριοτήτων της Συνέλευσης.
Αναγνωρίζοντας τις μοναδικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη διαχείριση και τη διατήρηση του ταμείου, το διοικητικό όργανο της FCTC του ΠΟΥ θα αναζητήσει την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα δημιουργήσει μια Επιτροπή Εποπτείας, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες σε θέματα χρηματοοικονομικής και διαχείρισης επενδύσεων που εκπροσωπούν τις έξι Περιφέρειες του ΠΟΥ και συμπεριλαμβανομένων παρατηρητών από την κοινωνία των πολιτών για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση του Ταμείου.
Η Ένατη Σύνοδος ήταν από τις πλέον επιτυχημένες αφού 161 Μέρη είχαν συμμετοχή, επιβεβαιώνοντας ότι οι περισσότερες χώρες έχουν δεσμευτεί στη συνθήκη του ΟΗΕ για τη δημόσια υγεία που αποσκοπεί στη μείωση των θανάτων και των ασθενειών που προκαλούνται από την κατανάλωση καπνού.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, ολόκληρη η COP9 ήταν ανοιχτή στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία παρακολούθησαν συνεδριάσεις όπου συζητήθηκαν τα μέτρα ελέγχου του καπνού μεταξύ των μερών.
Η Δρ Adriana Blanco Marquizo επεσήμανε ότι αυτό καταδεικνύει την τεράστια δύναμη αυτής της COP9 όπου 161 κυρίαρχα κράτη συζήτησαν για τεσσεράμισι ημέρες και με συναίνεση αποφάσισαν ποια θέματα ήθελαν να αποφασίσουν σε αυτή τη σύνοδο και ποια άλλα θέλουν να αναβάλουν στο COP 10.
Τέλος, η COP9 ενέκρινε τη «Διακήρυξη για την FCTC του ΠΟΥ και την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, που προτάθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και συν υποστηρίζεται από μια ευρεία ομάδα Μερών. Τονίζει την ανάγκη προστασίας της πολιτικής της δημόσιας υγείας από τα εμπορικά και κεκτημένα συμφέροντα της καπνοβιομηχανίας και ότι τα μέτρα ελέγχου του καπνού, ιδίως οι αυξήσεις στους φόρους καπνού, θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών ανάκαμψης από την πανδημία.