Skip to main content

Το πλάνο των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Των Ανθής Αγγελοπούλου και Τέτης Ηγουμενίδη

Συνεχίζεται η προετοιμασία για τον επικείμενο εμβολιασμό όλων των Ελλήνων προς αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμβόλαια με τις AstraZeneca, Janssen, Biontech&Pfizer, Curevac, Moderna, Novavax και Sanofi&Glaxo. Η χώρα μας για αρχή θα λάβει περίπου 5 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer, ενώ στη συνέχεια αναμένονται άλλα 3,5 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο της Moderna. Μέσα στις επόμενες μέρες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να παρουσιάσει όλη την επιχείρηση για τον εθνικό εμβολιασμό. Σύμφωνα με τον υπουργό, λόγω των κυβερνοεπιθέσεων καθώς και θεμάτων ασφάλειας στις μεταφορές, όλες οι διαδικασίες του project διεξάγονται με αυστηρές προδιαγραφές και μέτρα ασφάλειας.

Τα κέντρα εμβολιασμού

Κάθε εμβόλιο που θα λαμβάνει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα είναι στη χώρα μας έπειτα από δύο ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποθήκευση θα γίνει σε επτά φαρμακαποθήκες ανά την επικράτεια οι οποίες διαθέτουν ειδικούς χώρους ψύξης και εδρεύουν κοντά στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Στη συνέχεια τα εμβόλια θα μεταφέρονται σε μικρότερες αποθήκες που θα έχουν τα ειδικά ψυγεία (υπερκαταψύκτες) και από εκεί θα διανέμονται στα 1.018 Εμβολιαστικά Κέντρα όπου θα μπορούν να συντηρηθούν μέχρι κάποιες ώρες σε απλή ψύξη.

Στα Κέντρα αυτά θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 άτομα/μήνα σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) τις έξι ημέρες της εβδομάδας. Ο εμβολιασμός διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Προτεραιότητα θα έχουν υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός. Στα γηροκομεία όλης της χώρας τον εμβολιασμό θα αναλάβουν 65 κινητές ομάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και θα γίνει μέσα σε 10 μέρες. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές θα γίνει στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, ενώ θα εμβολιαστούν πρόσφυγες και μετανάστες σε 34 Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, σε έξι Κέντρα Υποδοχής και οκτώ προ-αναχωρησιακά Κέντρα. Επίσης, θα εμβολιαστούν οι κρατούμενοι και οι εργαζόμενοι σε 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Βάνα Παπαευαγγέλου, οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης δεν θα είναι μέσα σε αυτούς που θα εμβολιαστούν, καθώς επίσης και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό. Επιπροσθέτως, δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά διότι είναι άγνωστα ακόμα τα αποτελέσματα, όμως στο μέλλον, που θα έχουμε περαιτέρω στοιχεία, θα εμβολιάζονται και αυτά. Επιπλέον, όπως εξηγεί η κ. Παπαευαγγέλου, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός διότι δεν συνάδει με το Σύνταγμα της χώρας και την ελευθερία του ατόμου.

Τα ραντεβού

Οι δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας θα επιστρατευτούν στο τεράστιο αυτό εγχείρημα του εμβολιασμού του πληθυσμού, σύμφωνα με όσα έχει πει μέχρι στιγμής ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Το ακριβές σχέδιο του πώς κάθε πολίτης θα κλείνει το ραντεβού του για να εμβολιαστεί δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, καθώς αναμένεται τις επόμενες μέρες. Οι πολίτες καλούνται να συνδεθούν με την άυλη συνταγογράφηση και μπαίνοντας στο ehealth. gov.grθα δηλώνουν τα στοιχεία τους και θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό για την ημερομηνία του ραντεβού. Για την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης χρειάζεται το ΑΜΚΑ, οι κωδικοί TAXISnet, τηλέφωνο και e-mail. Ένας ακόμα τρόπος θα είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα κλείνουν το ραντεβού όπως κλείνουν ένα αεροπορικό εισιτήριο.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά δεδομένα θα αξιοποιηθούν τα φαρμακεία. Στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά αποφασίστηκε τα 11.000 φαρμακεία της χώρας να έχουν ενεργό ρόλο στην ενημέρωση και στο κλείσιμο των ραντεβού. Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, ο φαρμακοποιός αναλαμβάνει να ενημερώσει τον κόσμο για την αξία του εμβολιασμού, ενώ θα μπορεί να καταχωρεί το ΑΜΚΑ του πελάτη για να του κλείσει το ραντεβού. Γι’ αυτό θα ξεκινήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικαιροποίησης στα νέα εμβόλια από τον καθηγητή Γενικής Ιατρικής Χρήστο Λιονή προς τους φαρμακοποιούς. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς στη «Ν», «όταν θα παραλάβουμε τα επόμενα εμβόλια που δεν θα χρειάζονται υπερκαταψύκτες, τότε οι φαρμακοποιοί θα έχουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο ως προς τον εμβολιασμό, καθώς αυτός θα μπορεί να γίνεται και στο φαρμακείο».

Οι πολίτες θα ενημερώνονται και για τη φαρμακοεπαγρύπνηση από τον ΕΟΦ, για τις περιπτώσεις που μπορεί να παρατηρηθούν κάποιες παρενέργειες από τον εμβολιασμό.

Τέλος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, εξετάζεται η πιθανότητα να «επιστρατευτούν» και τα ΚΕΠ και κάποιες υπηρεσίες των δήμων ή τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται για να κλείσουν το ραντεβού τους. Ο στόχος του Ιουνίου 2021 Τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης του όλου εγχειρήματος για τον Εθνικό Εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 είναι ο Ιούνιος του 2021. Σύμφωνα με τον γ.γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Το κλειδί στον όλο σχεδιασμό είναι η υποδομή των Εμβολιαστικών Κέντρων. Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει τις μετακινήσεις και τις προσλήψεις υγειονομικών προκειμένου να καλυφθούν όλα τα Κέντρα με το ανάλογο προσωπικό. Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε σε πρώτη φάση η πρόσληψη 600 γιατρών και νοσηλευτών. Οι προσλήψεις θα είναι για 12 μήνες. Στην Κρήτη έγιναν ήδη οι πρώτες 33 προσλήψεις.

Ο στόχος του Ιουνίου 2021

Τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης του όλου εγχειρήματος για τον Εθνικό Εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19 είναι ο Ιούνιος του 2021. Σύμφωνα με τον γ.γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Το κλειδί στον όλο σχεδιασμό είναι η υποδομή των Εμβολιαστικών Κέντρων.

Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει τις μετακινήσεις και τις προσλήψεις υγειονομικών προκειμένου να καλυφθούν όλα τα Κέντρα με το ανάλογο προσωπικό. Με τροπολογία του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε σε πρώτη φάση η πρόσληψη 600 γιατρών και νοσηλευτών. Οι προσλήψεις θα είναι για 12 μήνες. Στην Κρήτη έγιναν ήδη οι πρώτες 33 προσλήψεις.