Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν της 3η συχνότερη αιτία θανάτων και τη συχνότερη αιτία αναπηριών παγκοσμίως. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως υποστηρίζουν, πολλά άτομα που υπέστησαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσαν να «ξεφύγουν» από τον θάνατο ή να «γλιτώσουν» από την αναπηρία αν το σύστημα Υγείας κάθε χώρας διέθετε εξειδικευμένες Μονάδες Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων και εξειδικευμένους γιατρούς.
Μελέτη που έκαναν οι επιστήμονες του Royal College of Physicians, το 2002, στην οποία συμπεριέλαβαν νοσοκομεία από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία έδειξε ότι αν υπήρχε ικανοποιητικός αριθμός γιατρών και εξειδικευμένων Μονάδων Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών τότε ο αριθμός των ατόμων που μένει με αναπηρίες θα μειωνόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κάθε χρόνο καταγράφονται 130.000 νέα περιστατικά εγκεφαλικών και εξ αυτών το 33% δυστυχώς θα χάσει τη ζωή του τους πρώτους 12 μήνες και ένα 33% θα μείνει με αναπηρίες. Συγκεκριμένα, πεθαίνουν εντελώς άδικα 6.000 ασθενείς τον χρόνο, λόγω έλλειψης ειδικών γιατρών και εξειδικευμένων Μονάδων Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών, ενώ άλλοι 27.000 πεθαίνουν ή μένουν ανάπηροι.
Μακροπρόθεσμη θεραπεία δίνεται στο 75% των ασθενών για να καταφέρουν να ξεπεράσουν το πρόβλημα και μόνο το 27% των ασθενών μπήκαν σε εξειδικευμένη Μονάδας Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.
Παρατήρησαν δε, ότι μόνο το 64% των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε για προβλήματα κατάποσης, το 63% για προβλήματα όρασης και μόνο το 49% ζυγίστηκε ώστε να υπάρχει εικόνα του βάρους τους.
Όπως λένε, 1 στους 5 ασθενείς δεν υποβάλλεται σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία και 1 στους 10 που θα έπρεπε να παίρνει ασπιρίνη ή άλλα αντιπηκτικά φάρμακα, δεν τα παίρνει γιατί δεν δίνονται από τους γιατρούς όταν φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο.
Η μελέτη ανέδειξε το σοβαρό θέμα των ελλείψεων όχι μόνο σε εξειδικευμένες Μονάδες αλλά και σε εξειδικευμένους γιατρούς και μάλιστα σε μια ανεπτυγμένη χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που υπάρχουν πόροι και καλή οργάνωση.
Οι ειδικοί εστίασαν για το τι συμβαίνει και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες και διαπίστωσαν ότι στην Γαλλία υπάρχουν κέντρα τα οποία μάλιστα είναι παγκοσμίως γνωστά για τις υπηρεσίες στους σε ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια. Παρόλα αυτά όμως, η κατάσταση στο σύνολο της χώρας δεν είναι καλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίθετα στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, έχουν δημιουργηθεί ομάδες εξειδικευμένων γιατρών οι οποίοι αποκαλούνται “stroke commandos” και είναι έτοιμοι να επέμβουν για να παρέχουν στους ασθενείς υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τον κίνδυνο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.