Skip to main content

Προχωρά η διαδικασία για να μπει το φάρμακο Trikafta στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κυστικής Ίνωσης, έχει δοθεί εντολή στον ΕΟΠΥΥ και στον ΕΟΦ να προχωρήσουν στις ενδεδειγμένες ενέργειες, προκειμένου να μπει το φάρμακο Trikafta στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης και κάλεσε την εταιρεία που έχει το φάρμακο να προσέλθει σε διαπραγμάτευση για την τιμή του.

Όμως, για τους ασθενείς αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε κίνδυνο, το φάρμακο θα χορηγηθεί μετά από αίτημά της εταιρείας στον ΕΟΦ, γιατί αυτή είναι η νομοθεσία.

Όπως είπε ο υπουργός, η έρευνα και η τεχνολογία τρέχει και δίνεται μέσα από το συγκεκριμένο φάρμακο, μια πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα θωράκισης της υγείας των ασθενών με κυστική ίνωση.

Η κυστική ίνωση είναι μία σπάνια γενετική πάθηση, μία εξελισσόμενη νόσος για την οποία η πολιτεία έχει δεσμευθεί όπως είπε, να στηρίξει τους ασθενείς και κάνει βήματα για τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα δύο θέματα τα οποία είναι σημαντικά εκτός της υποστελέχωσης ή της κακής οργάνωσης του ΕΣΥ.

Γι αυτό έχει δοθεί εντολή, στο πλαίσιο των 2500 προσλήψεων μονίμου προσωπικού που θα γίνουν, να συμπεριληφθούν και τα ιατρεία που αφορούν τους ασθενείς με κυστική ίνωση, με βάση τις ανάγκες και μιας συνολικής μελέτης ενός υγειονομικού χάρτη για όλη τη χώρα, που έχει να κάνει με το ποιες κλινικές είναι υποστελεχωμένες, τι πληρότητα έχουν, πόσο χρόνο κρατούν τους ασθενείς, τι αποδοτικότητα έχουν και τι ανταποδοτικότητα για τον ασθενή.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι σύμφωνα με τον υπουργό είναι είναι αυτό των μεταμοσχεύσεων. Πρέπει όπως είπε να αναβαθμιστεί ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κα να δοθούν νέες δυνατότητες σε κορυφαίους επιστήμονες χειρουργούς, που διαθέτει η χώρα και μπορούν να αναλάβουν αυτό το βάρος.

Στη χώρα μας, όπως τόνισε, έχουμε κορυφαία νοσοκομεία και πανεπιστημιακές κλινικές, καθώς και χειρουργούς οι οποίοι κάνουν μεταμοσχεύσεις. Πρέπει να τους οργανώσουμε, να βάλουμε ένα πλαίσιο, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Ενώ, συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στην ελληνική κοινωνία ότι η μεταμόσχευση δίνει ζωή σε συνανθρώπους μας, είναι ιερή αυτή η απόφαση και πρέπει να λαμβάνεται.

Σε δεύτερο χρόνο, σημείωσε ο κ. Κικίλιας πρέπει να στελεχωθούν και να στηριχθούν τα ανάλογα τμήματα και ιατρεία των κλινικών, οργανωμένα και με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουν.