Skip to main content

Αποφρακτική Υπνική Άπνοια: Σοβαρή διαταραχή του ύπνου

Μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου, η οποία πολλές φορές περνά απαρατήρητη ή «κρύβεται» πίσω από το ροχαλητό είναι η Αποφρακτική Υπνική  Άπνοια. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από περιοδικές επιβραδύνσεις ή και διακοπές της αναπνοής που λέγονται Άπνοιες, οι οποίες  πολλές φορές διαρκούν πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Σε βαριές περιπτώσεις ο πάσχων μπορεί να εμφανίσει μέχρι και 300 άπνοιες κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου με κατάληξη τον κατακερματισμό του ύπνου και την επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ο απνοϊκός ασθενής ταλαιπωρείται από μεγάλη καταβολή δυνάμεων, έντονη ημερήσια υπνηλία, επηρεάζεται η κοινωνικότητά του, η απόδοση στην εργασία του, έχει πτώση στη λίμπιντο και μειώνεται σημαντικά η ικανότητα οδήγησης.

Στατιστικές ασφαλιστικών εταιρειών στις Η.Π.Α. αναφέρουν ότι πάνω από 100.000 τροχαία ατυχήματα  κάθε χρόνο θανατηφόρα ή μη γίνονται από οδηγούς που πάσχουν από διαταραχές του ύπνου. Ιατρικές μελέτες δείχνουν μεγάλη πιθανότητα απόκτησης σοβαρού προβλήματος υγείας όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η νόσος οφείλεται σε μεγάλου βαθμού απόφραξη της ανώτερης αεροφόρου οδού από ανατομικά εμπόδια όπως συμβαίνει σε παρεκτόπιση του ρινικού διαφράγματος, σε ρινικούς πολύποδες, σε όγκους, σε ανατομικές ανωμαλίες της γνάθου, σε μεγάλη διόγκωση της μαλθακής υπερώας και της σταφυλής. Εκτιμάται ότι 1 στους 5 ενήλικες και 1 στα 10 παιδιά περίπου με δυνατό καθημερινό ροχαλητό πάσχουν από Αποφρακτική Υπνική Άπνοια κάποιου βαθμού. Η συντηρητική θεραπεία στη περίπτωση άπνοιας περιλαμβάνει  τη χρήση μάσκας θετικής πίεσης (CPAP) κατά τη διάρκεια του ύπνου και τη χρήση ειδικών στοματικών προθέσεων.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει υπόνοια Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας μπορεί να κριθεί απαραίτητη μια ειδική Εργαστηριακή Μελέτη Ύπνου με σκοπό το καθορισμό της βαρύτητας του προβλήματος. Ανάλογα με τη βαρύτητα προτείνεται συντηρητική θεραπευτική αντιμετώπιση ή χειρουργική επέμβαση.