Μελέτες που έχουν γίνει για πάνω από τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δείξει (αν και δεν έχει σαφώς επιβεβαιωθεί) ότι η ποιότητα του σπέρματος είναι σε παρακμή, καθώς η πτώση των σπερματοζωαρίων και μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο στους άνδρες. Οι εξηγήσεις έχουν αμφιλεγόμενα αποδοθεί σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως η έκθεση σε τοξίνες για τους άνδρες) και στο κάπνισμα. Τώρα, μια νέα μελέτη η οποία βασίζεται σε μια 20ετή παρακολούθηση, μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες μελέτης του κόσμου, δείχνει ότι η έκθεση σε διάφορους παράγοντες στη μήτρα και στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή σπέρματος στην ενήλικη ζωή – και ενδεχομένως σε μείωση της ανδρικής γονιμότητας.
Η μελέτη, η οποία διαπίστωσε την αρνητική ανάπτυξη του εμβρύου, από την έκθεση στο κάπνισμα της μητέρας, καθώς και μια χαμηλότερη τροχιά ανάπτυξης στην παιδική ηλικία με επακόλουθη μείωση της λειτουργίας των όρχεων, αναλύθηκε στο ετήσιο συνέδριο της ESHRE από τον Roger Hart, καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και ιατρικό διευθυντή των ειδικών γονιμότητας της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ.
Η μελέτη βασίστηκε σε παρακολούθηση 2.900 μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και στη συνέχεια έγινε τακτική αξιολόγηση των μωρών από τη γέννησή τους, η οποία περιελάμβανε μετρήσεις εμβρυϊκής ανάπτυξης και παρακολούθησης μέχρι την ηλικία των 20-22 ετών. Διαπιστώθηκε ότι σε 423 από τους άνδρες στην ηλικία των 20-22 ετών, που συμμετείχαν σε μια ορχική αξιολόγηση, που περιλαμβάνει τη μέτρηση των όρχεων, η ανάλυση της ποιότητας του σπέρματος και παραγωγή ορμονών – καθώς και τη σύνθεση του σώματος για την κατανομή του λίπους, περίπου ένας στους έξι είχαν παραμέτρους σπέρματος κάτω από το «κανονικό», όπως αυτό ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Συγκεκριμένα το 14,8% ήταν κάτω από το όριο των 1,5 ml σπερματικού όγκου, το 18,9% κάτω από το όριο των 39 εκατ. συνολικά σπέρμα, το 17,5% κάτω από το όριο των 15 εκατ. σπερματοζωάρια / ml σπέρμα και το 14,4% κάτω από το όριο της κινητικότητας του 32%.
Επιπλέον, το ένα τέταρτο των ατόμων (26,4%) είχαν σπέρμα που η εμφάνισή τους (μορφολογία) δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του ΠΟΥ.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο καθηγητής Hart είπε ότι τόσο η κακή ανάπτυξη του εμβρύου, η έκθεση στο μητρικό κάπνισμα, η κακός ρυθμός ανάπτυξης της παιδικής ηλικίας, η αυξημένη εναπόθεση λίπους στην εφηβεία, και το κάπνισμα και η χρήση ουσιών στην ενήλικη ζωή μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή σπέρματος. Ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθούν μέτρα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση αυτών των επιρροών που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων αυτών στο μέλλον.
Ο Καθηγητής Hart, δήλωσε ότι: «Το κύριο μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι για να φτάσει στην ενηλικίωση με την καλύτερη δυνατή λειτουργία των όρχεων ένας άνδρας δεν πρέπει να εκτίθεται στο κάπνισμα της μητέρας του, θα πρέπει να έχει καλή ανάπτυξη ως έμβρυο και στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, πρέπει να μην είναι παχύσαρκος να αποφεύγει το κάπνισμα και τα ναρκωτικά».