της Ανθής Αγγελοπούλου
Την ευεργετική αυτή δράση τριών βιταμινών Β6, Β9 και Β12 μελέτησαν για μία ακόμη φορά Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι οι βιταμίνες Β6, Β9 και Β12 πιθανόν να προσφέρουν πολλά στον εγκέφαλο των ασθενών που παρουσιάζουν ήπια μορφή άνοιας ή τα πρώτα σημεία της νόσου Αλτσχάιμερ.
Να θυμίσουμε ότι και μια πρόσφατη μελέτη Σουηδών ερευνητών που είχε γίνει υπό τον δρ Μπάμπακ Χούσμαντ, του φημισμένου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», είχε δείξει ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του Αλτσχάιμερ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαδεδομένη νευροεκφυλιστική πάθηση. Επεσήμανε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι όσοι σπεύσουν να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης Β θα «φρενάρουν» οπωσδήποτε την ανάπτυξη της νόσου.
Στη συνέχεια, μια μελέτη που είχε διεξαχθεί από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε επίσης διαπιστώσει, ότι η έλλειψη της Β12 έχει ως αποτέλεσμα την ατροφία εγκεφάλου και την απώλεια μνήμης. Οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει 107 υγιή άτομα, ηλικίας 61-87 ετών, για μια περίοδο 5 ετών και τους είχαν υποβάλει σε κλινικές εξετάσεις και, σύμφωνα με τα ευρήματα τους, τα άτομα που είχαν αρχικά τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα τους, παρουσίασαν διαχρονικά μεγαλύτερη μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου τους, δηλαδή παρουσίασαν μεγαλύτερη εγκεφαλική ατροφία. Στους εθελοντές με τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης, η απώλεια εγκεφαλικού ιστού, ήταν 6 φορές μεγαλύτερη από ό,τι σε αυτούς που είχαν τα ψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης.
«Η μελέτη αυτή δεν δείχνει ξεκάθαρα ότι τα χαμηλά επίπεδα Β12 στο αίμα προκαλούν ατροφία της μνήμης, αλλά ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα Β12 έχουν αυξημένες πιθανότητες για ατροφία εγκεφάλου» είχαν πει τότε οι ερευνητές οι οποίοι είχαν επισημάνει ότι θα γίνει περαιτέρω έρευνα για το θέμα αυτό.
Στη νεότερη τώρα μελέτη, η ίδια επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διεξήγαγε μια προοδευτική και τυχαιοποιημένη έρευνα σε 271 άτομα που είχαν ελαφριάς μορφής άνοια, δηλαδή ήπια γνωσιακή ανεπάρκεια. Οι μισοί από τους εθελοντές λάμβαναν κάθε μέρα για δύο χρόνια ένα χάπι που περιείχε βιταμίνη Β6, Β12 και φολικό οξύ σε υψηλότερες δόσεις από αυτές που είναι απαραίτητες καθημερινά για τον οργανισμό, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες λάμβαναν placebo, δηλαδή εικονικό χάπι χωρίς ενεργό ουσία.
Έπειτα από δύο έτη παρακολούθησης οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ταχύτητα με την οποία πάθαιναν ατροφία οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων και σύμφωνα με τα ευρήματα, ο εγκέφαλος των ατόμων με ήπια άνοια που λάμβαναν το συμπλήρωμα των βιταμινών Β πάθαινε πολύ λιγότερη ατροφία από ότι ο εγκέφαλος των ατόμων με ήπια άνοια που λάμβαναν εικονικό χάπι.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο εγκέφαλος ενός μέσου ανθρώπου παθαίνει ατροφία και σμικρύνεται κατά 0,5% κάθε χρόνο μετά τα 60 έτη ενώ, ο εγκέφαλος όσων έχουν ήπια γνωσιακή ανεπάρκεια (ήπια άνοια), ατροφεί και σμικρύνεται με διπλάσιο ρυθμό, 1% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 60. Στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ η ατροφία και η σμίκρυνση φτάνει το 2,5% κάθε χρόνο.
Στη μελέτη διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ήπια μορφή άνοιας που λάμβαναν συμπληρώματα με βιταμίνες Β6, Β12 και φολικό οξύ είχαν 30% επιβράδυνση αυτής της ταχύτητας μείωσης του εγκεφάλου τους συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπαιρναν βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ των ατόμων με ήπια γνωσιακή ανεπάρκεια που λάμβαναν βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ, γνωστό και ως φολικό οξύ, η επιβράδυνση της εγκατάστασης της ατροφίας έφτανε στο 50%.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η επιτάχυνση της εγκατάστασης ατροφίας εγκεφάλου σε ηλικιωμένους με ήπια μορφή άνοιας μπορεί να επιβραδυνθεί αν λαμβάνουν θεραπεία βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες καταφέρνουν να μειώνουν τη συγκέντρωση της ομοκυστεϊνης στον οργανισμό τους.
Τώρα, όπως είπαν, μένει να αποδειχθεί ότι η επιβράδυνση της ατροφίας αποτρέπει την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, έτσι ώστε οι επιστήμονες να έχουν στα χέρια τους μια ασφαλή θεραπεία ως προς την πρόληψη της νόσου.