Skip to main content

Η βιταμίνη D μειώνει τις εξάρσεις άσθματος

Πολλά έχουν γραφτεί τα τελευταία χρόνια για τα οφέλη της βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν τεκμηριώσει ότι η έλλειψη της βιταμίνης D σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, την υπέρταση, τις καρδιοπάθειες, τον αυτισμό, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, την πολλαπλή σκλήρυνση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τη νόσο του Crohn, τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα, την ψωρίαση, τη σηψαιμία, την αϋπνία, την πρόωρη γήρανση,  την κυστική ίνωση, την υπογονιμότητα, την ημικρανία, την κατάθλιψη, τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη σχιζοφρένεια, την επιληψία, τα μυϊκά άλγη και πολλές παθήσεις των δοντιών.

Μια πρόσφατη και ιδιαίτερα σημαντική μελέτη που διεξήχθη με τη συνεργασία δύο σπουδαίων πανεπιστημίων, του Χάρβαρντ και της Καλιφόρνιας επιβεβαιώνει ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στον οργανισμό μας, για να μπορούν τα κύτταρα να έχουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του DNA. 

Ενώ μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Cambridge, για πέντε συνεχόμενα έτη έδειξε ότι η υψηλές δόσεις βιταμίνης D είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές ως προς την πρόληψη καταγμάτων σε άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών.

Τέλος, νέες μελέτες, που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας (ΕΑΝ) στο Βερολίνο, έδειξαν ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Τώρα, μία νεότερη μελέτη έρχεται να πιστοποιήσει και την ευεργετικότητά της έναντι του άσθματος, μια κατάσταση που ταλαιπωρεί πολύ μεγάλη μερίδα πληθυσμού. Η μελέτη αυτή  δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet» και έγινε με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία.

Μια προηγούμενη μετα-ανάλυση αθροιστικών δεδομένων τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων δοκιμών έδειξε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν το ποσοστό εξάρσεων άσθματος που απαιτούν θεραπεία με συστηματικά κορτικοστεροειδή. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο κατά πόσο αυτή η επίδραση περιορίζεται σε ασθενείς με κατάσταση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στην έναρξη της θεραπείας.

Για τη νέα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση δεδομένων, χρησιμοποιήθηκαν οι βάσεις δεδομένων των MEDLINE, Embase, Κεντρικού Μητρώου Ελεγχόμενων Δοκιμών Cochrane και Web of Science οι οποίες αφορούσαν δοκιμές των συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 ή βιταμίνης D2 σε άτομα με άσθμα που ανέφεραν επίπτωση έξαρσης άσθματος. Η αναζήτηση των ερευνητών εντόπισε 483 μοναδικές μελέτες, οκτώ από τις οποίες ήταν τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές με συνολικά 1.078 συμμετέχοντες και δεδομένα μεμονωμένων συμμετεχόντων από επτά μελέτες με 955 συμμετέχοντες. 

Οι αναλύσεις υποομάδων διενεργήθηκαν για να καθοριστεί κατά πόσο οι επιδράσεις της βιταμίνης D στον κίνδυνο έξαρσης άσθματος διέφεραν σύμφωνα με τη συγκέντρωση της 25-υδροξυβιταμίνης D (25[OH]D) στην έναρξη της θεραπείας, την ηλικία, την εθνική ή φυλετική καταγωγή, τον δείκτη μάζας σώματος, το δοσολογικό σχήμα βιταμίνης D, τη χρήση των εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών ή τα επίπεδα της 25(OH)D στο τέλος της μελέτης. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε όλες τις μελέτες διαφάνηκε ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης D μείωσαν το ποσοστό έξαρσης του άσθματος που απαιτεί θεραπεία με συστηματικά κορτικοστεροειδή σε όλους τους συμμετέχοντες. Ενώ, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της βιταμίνης D και του εικονικού φαρμάκου στην αναλογία των συμμετεχόντων με τουλάχιστον μία έξαρση ή στον χρόνο έως την πρώτη έξαρση. 

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, όλα τα ευρήματα συγκλίνουν στο ότι  τα συμπληρώματα της βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν το ποσοστό εξάρσεων άσθματος που απαιτούν θεραπεία με συστηματικά κορτικοστεροειδή συνολικά.