Skip to main content

Κινδυνεύει με εξαφάνιση το 22% των μεταναστευτικών ειδών του ζωικού βασιλείου

Μια ακόμη αρνητική επίπτωση της ανθρώπινης δραστηριότητας

Από τις θαλάσσιες χελώνες μέχρι τους ελέφαντες, τα μεταναστευτικά ζώα περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο εμβληματικά είδη στον πλανήτη. Μπορούν να ταξιδέψουν για χιλιάδες χλμ. ανάλογα με την εποχή του χρόνου, συχνά για να αναπαραχθούν, να βρουν τροφή ή απλώς για να επιβιώσουν.

Δυστυχώς, αυτά τα απίστευτα ζώα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και όπως συμβαίνει με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στον πλανήτη εδώ και πολλά χρόνια υπεύθυνη και για αυτή την εξέλιξη είναι κατά βάση η παρουσία και δραστηριότητα του ανθρώπου. Μια νέα έκθεση αναφέρει ότι το 22 τοις εκατό των μεταναστευτικών ειδών στον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση και σχεδόν τα μισά βλέπουν συνεχής μείωση των πληθυσμών τους.

Οι δύο μεγαλύτερες απειλές για αυτά τα ζώα είναι η υπερεκμετάλλευση και η καταστροφή των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν και τα δύο αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας. Η νέα έκθεση ονομάζει 260 μεταναστευτικά είδη ως απειλούμενα με εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένης της χελώνας γερακιού και του addax, μιας αντιλόπης με σπειροειδή κέρατα.
Η νέα έκθεση ονομάζει 260 μεταναστευτικά είδη (22 τοις εκατό) ως απειλούμενα με εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένης της χελώνας hawksbill (χελώνα γεράκι) και του addax, μιας αντιλόπης με σπειροειδή κέρατα. Η νέα έκθεση «Κατάσταση των αποδημητικών ειδών του κόσμου» δημοσιεύεται σήμερα από τη Σύμβαση για τη Διατήρηση των Αποδημητικών Ειδών Άγριων Ζώων (CMS).

«Η σημερινή έκθεση μας δείχνει ξεκάθαρα ότι οι μη βιώσιμες ανθρώπινες δραστηριότητες θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των αποδημητικών ειδών. Πλάσματα που όχι μόνο λειτουργούν ως δείκτες περιβαλλοντικής αλλαγής, αλλά διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας και της ανθεκτικότητας των πολύπλοκων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας» δήλωσε η Ίνγκερ Άντερσεν εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Δισεκατομμύρια ζώα κάνουν μεταναστευτικά ταξίδια κάθε χρόνο στη στεριά, σε ποτάμια και ωκεανούς και στον ουρανό. Διασχίζουν εθνικά σύνορα και ηπείρους, με μερικούς να ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια σε όλη την υδρόγειο για να τραφούν και να αναπαραχθούν. Τα αποδημητικά είδη διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση των παγκόσμιων οικοσυστημάτων και παρέχουν διάφορα οφέλη, όπως η επικονίαση φυτών και η μεταφορά θρεπτικών ουσιών.

Η έκθεση βασίστηκε σε σύνολα δεδομένων ειδών και συνεισφορές από ιδρύματα όπως το BirdLife International, τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL).

Naftemporiki.gr