Skip to main content

Προειδοποίηση Sharma: Καμία οπισθοχώρηση από την «κόκκινη γραμμή» για την κλιματική αλλαγή

Shutterstock

«Είτε θα φύγουμε από την Αίγυπτο έχοντας κρατήσει ζωντανό τον 1,5C, είτε αυτή θα είναι η Cop όπου θα χάσουμε τον 1,5C», δήλωσε ο Sharma κατά την έναρξη τη Δευτέρα της στρογγυλής τράπεζας υψηλού επιπέδου υπουργών για τις φιλοδοξίες πριν από το 2030.

Ο Alok Sharma, πρώην υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου κορυφής για το κλίμα Cop26 στη Γλασκώβη πέρυσι, προειδοποίησε τους αντιπροσώπους της Cop27 ότι η δυνατότητα περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης σε 1,5 βαθμούς Κελσίου μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

«Είτε θα φύγουμε από την Αίγυπτο έχοντας κρατήσει ζωντανό τον 1,5C, είτε αυτή θα είναι η Cop όπου θα χάσουμε τον 1,5C», δήλωσε ο Sharma κατά την έναρξη τη Δευτέρα της στρογγυλής τράπεζας υψηλού επιπέδου υπουργών για τις φιλοδοξίες πριν από το 2030.

Είπε ότι η τήρηση του παγκόσμιου στόχου για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα πρέπει να αποτελέσει «κόκκινη γραμμή» για όλες τις χώρες στο Cop27 και επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «οπισθοχώρηση» από αυτόν.

Υπενθύμισε στους συγκεντρωμένους υπουργούς τι είχε επιτευχθεί πέρυσι, σε πολύ διαφορετικές γεωπολιτικές συνθήκες από τις τρέχουσες συνομιλίες.

«Στο Cop26 αποφασίσαμε συλλογικά να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5C», δήλωσε. «Έλεγα πάντα ότι αυτά που συμφωνήσαμε στη Γλασκώβη και στο Παρίσι πρέπει να αποτελέσουν τη βάση των φιλοδοξιών μας. Πρέπει να τηρήσουμε αυτή τη δέσμευση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οποιαδήποτε οπισθοχώρηση».

Να καθοριστεί με σαφήνεια ο τρόπος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Αλλά προειδοποίησε: «Βρισκόμαστε ήδη στο 1,1 C της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας και ξέρω ότι δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στον 1,5C θα έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους… Ο 1,5C πρέπει να αποτελέσει κόκκινη γραμμή. Και αυτό δεν μπορεί να είναι το Cop όπου θα χάσουμε 1,5C.

«Πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτό, και κάθε κλάσμα ενός βαθμού κάνει απολύτως τη διαφορά. Είναι η διαφορά… μεταξύ μιας ανεκτής ύπαρξης και ενός αδύνατου μέλλοντος».

Είπε ότι οι χώρες πρέπει να καθορίσουν με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τον στόχο του 1,5C. «Έχουμε μια συνάντηση των ηγετών της G20 σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή», είπε, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί. «Πρέπει να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο Παρίσι και στη Γλασκώβη».

Κάλεσε τις χώρες που δεν έχουν ακόμη υποβάλει αναθεωρημένα εθνικά σχέδια για τις εκπομπές, τα οποία ονομάζονται εθνικά καθορισμένες συνεισφορές, να τα καταρτίσουν επειγόντως. Ζήτησε επίσης την ταχύτερη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και την επίλυση τεχνικών ζητημάτων στο πρόγραμμα εργασίας του Cop.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian